Semnarea acordului de la Copenhaga, nesigura

Sansele ca acordul global privind combaterea schimbarilor climatice sa fie incheiat in decembrie sunt de 50-50, arata Tim Flannery, presedintele Consiliului de Clima de la Copenhaga.Copenhaga

“Schimbarile in sistemul climatic sunt foarte rapide, iar incercarile noastre de a tine pasul nu sunt bune. Sunt ingrijorat ca in viitorul apropiat ne vom confrunta cu o situatie instabila”, a explicat Flannery la Summitul Reuters pentru Energie Alternativa si a Schimbarilor Climatice.

Discutiile ce vor avea loc la Copenhaga in decembrie ar trebui sa aiba ca rezultat un pact post-Kyoto, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, insa pentru acest lucru este nevoie ca America si China sa ajunga la un consens.

Dupa ce Washingtonul si Beijingul au incercat, in ultimele luni, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, specialistii sunt mai optimisti in ceea ce priveste incheierea acordului global.

“Presedintele Obama a luat in serios aceasta problema, in timp ce chinezii au aratat devotament, asa ca pot sa sper”, a declarat Flannery, citat de Reuters.

Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii a votat legislatia privind reducerea cu 17% din nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera inregistrat in 2005, pana in 2020, si cu 83% pana in 2050, insa nu se stie daca legea va trece de Senat pana in decembrie.

Pe de alta parte, China are un plan de cinci ani, prin care se prevede reducerea consumului de energie cu 20% pana in 2010. Insa, Beijingul doreste ca tarile dezvoltate sa reduca emisiile cu 40% din nivelul din 1990, pana in 2020.

“Obstacolele inca sunt numeroase si trebuie sa admit ca sansele de reusita sunt de 50-50”, a mai spus Flannery.

In cazul in care discutiile de la Copenhaga vor esua, consecintele vor fi imediate, deoarece oamenii vor fi dezamagiti, iar de-a lungul timpului nu se va mai putea face nimic pentru salvarea sistemului climatic.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,200FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente