Senatorul Serban Valeca: „In 2050, 45% din energia tarii trebuie sa provina din centrale nucleare”

0
558
Apa pl?tit? de companiile energetice, mai scump? decât uraniul
Apa plătită de companiile energetice, mai scumpă decât uraniul
Senatorul Serban Valeca: "In 2050, 45% din energia tarii trebuie sa provina din centrale nucleare"
Senatorul Serban Valeca: „In 2050, 45% din energia tarii trebuie sa provina din centrale nucleare”

Tara noastra va trebui sa-si asigure 45% din necesarul de energie din surse nucleare pana in 2050, fata de nivelul de 18-20% din prezent, sustine senatorul Serban Valeca, care este si presedintele consiliului stiintific al Institutului de Cercetari Nucleare Pitesti.

Domnia sa a explicat, ieri, intr-o conferinta: „Resursele energetice clasice sunt in curs de epuizare la nivel mondial, iar consumul de energie va creste la nivelul anului 2050. Studiile si prognozele arata ca energia verde nu poate asigura mai mult de 30% din necesarul mondial din cauza volatilitatii ridicate. Iar industria are nevoie de energie stabila, in banda. De asemenea, transportul va deveni din ce in ce mai mult electric, de la automobile la trenuri. In cazul particular al Romaniei, avem nevoie sa inlocuim centralele termo vechi, cu randamente mici”.

Senatorul sustine ca tara noastra are nevoie, pe langa reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, de inca o centrala nucleara intrucat, studiile arata ca, pana in 2025, consumul de energie va fi dublu fata de anul 2000. „Mai avem nevoie de inca o centrala nucleara cu doua reactoare, care sper sa fie de ultima generatie”, afirma Serban Valeca.

In decembrie 2013, Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti, ANSALDO Nucleare si ENEA au initiat consortiul pentru implementarea proiectului ALFRED in Romania, in valoare de un miliard de euro, prin care va fi realizat un reactor nuclear de demonstratie de generatia a patra, racit cu plumb. Acesta va fi amplasat pe platforma ICN Pitesti de la Mioveni.

Domnul Valeca a declarat, ieri, ca exista sansa ca 80-90% din fonduri sa fie asigurate de Comisia Europeana, iar restul de tara noastra, prin diverse scheme de finantare, inclusiv prin atragerea de noi parteneri in consortiu. Structura finantarii va fi cunoscuta in maxim un an si jumatate, a mai spus senatorul, care a mentionat ca cercetarile au ca scop descoperirea unei noi tehnologii, care sa permita o contructie mult mai rapida si mai putin costisitoare a centralelor nucleare. De asemenea, tehnologia trebuie sa fie una mult mai sigura, cu schimbarea combustibilului pe baza o data la 15 ani fata de situatia actuala, care presupune inlocuirea anuala.

Prin intermediul unui astfel de reactor se mai urmareste rezolvarea unor probleme legate de securitatea nucleara, tratarea si conditionarea deseurilor radioactive, dar si protectia fizica a materialelor radioactive si a instalatiilor nucleare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.