Sfaturi pentru o bucatarie ecologica

Sfaturi pentru o bucatarie ecologica

Mici gesturi, pe care ne-am obisnuit sa le tratam cu indiferenta, ne pot ajuta sa taiem destul de mult din valoarea facturilor la apa, energie electrica sau gaze naturale. Pe de alta parte, astfel de gesturi simple sunt esentiale pentru viitorul planetei. De nenumarate ori auzim “Nu e niciun dezastru ecologic daca las eu apa sa curga un minut”. Dar inmultind acest minut de apa irosita cu cateva miliarde, cat numara intreaga populatie umana, rezultatul ajunge sa fie unul dezastruos.

Pastreaza racoarea

Conceptia potrivit careia frigiderul consuma mai mult cand este plin este total gresita. Un frigider ceva mai gol va porni mai des programul de racire decat unul mai plin!
Daca nu esti genul de persoana care isi face provizii pentru toata luna, iar frigiderul tau nu este tocmai plin, poti sa faci cateva mici modificari pentru a ocupa spatiul gol. Umple rafturile pentru bauturi cu cutii de bere sau de suc, daca de obicei tineai numai cateva cutii sau sticle la rece. Chiar si conservele sigilate care nu au neaparat nevoie de racoare pot fi tinute in frigider, cu scopul de a economisi energie.
Nu uita, insa, ca toate produsele care intra in frigider trebuie sa fie racite la temperatura camerei. Nu pune mancarea in frigider daca este chiar si foarte putin calduta!
De fiecare data cand folosesti frigiderul, asigura-te ca ai inchis bine usa. De asemenea, inchide-l cat poti de repede atunci cand vrei sa iei sau sa pui ceva, pentru a nu lasa aerul cald sa patrunda in interior.
Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru congelator. Daca vrei sa iti cumperi o combina frigorifica, asigura-te ca alegi una cu doua compresoare, unul pentru partea de frigider si altul pentru congelator. Astfel poti opri congelatorul cand nu ai de ce sa il folosesti sau poti opri frigiderul atunci cand pleci in vacanta, de exemplu, lasand numai congelatorul in functiune.
Daca frigiderul sau combina ta frigorifica nu dispune de un astfel de sistem, nu uita ca si congelatorul trebuie sa fie ceva mai plin pentru a consuma mai putin. Odata inghetate, alimentele ajuta la pastrarea aerului rece, ceea ce nu se intampla in cazul unui congelator gol. Foloseste pungile pentru gheata atunci cand congelatorul tau este mai gol si vei reusi astfel sa pastrezi temperatura scazuta in interior.

Nu risipi gazele naturale si energia electrica!

Pe timp de vara, foloseste cat mai rar posibil cuptorul. Folosirea acestuia incalzeste rapid aerul nu numai din bucatarie, ci din toata locuinta, iar daca ai in functiune un aparat de aer conditionat, acesta va consuma o cantitate foarte mare de energie pentru a aduce aerul la o temperatura optima.
Atunci cand totusi folosesti cuptorul, deschide usa acestuia cat mai rar posibil. De fiecare data cand deschizi cuptorul, temperatura din interior scade brusc, ceea ce prelungeste timpul de preparare al alimentelor.
Cand iti faci cafea sau ceai, incalzeste exact cantitatea de apa care iti este necesara. Foloseste cana sau ceasca din care vei consuma pentru a masura. In acest fel vei economisi energie termica sau electrica, apa, dar si timp.
Si gatitul poate fi eco si in acelasi timp prietenos cu buzunarul tau. De exemplu, oalele acoperite vor fierbe mult mai repede decat cele lasate descoperite. De asemenea, timpul necesar fierberii alimentelor va scadea drastic daca folosesti recipientele de fierbere sub presiune.

Pretuieste apa!

Numai 1% din totalul cantitatii de apa de pe planeta este accesibil oamenilor. Chiar daca acest lucru nu pare sa te afecteze in prezent, situatia se poate schimba dramatic. In unele zone ale lumii, oamenii se confrunta cu seceta si lipsa apei potabile 12 luni pe an. Imagineaza-ti ca esti acolo si ca nu poti, oricat de mult ti-ai dori, sa bei un pahar de apa limpede sau ca trebuie sa strabati kilometri in fiecare zi pentru cativa litri de apa.
In bucatarie nu se consuma la fel de multa apa ca si in baie, dar cantitatile irosite nu sunt deloc de neglijat. Prima si cea mai importanta regula este sa nu lasi niciodata apa sa curga atunci cand nu este necesar. Verifica intotdeauna cand pleci din bucatarie daca robinetul este perfect inchis.
Desi este foarte comod sa folosesti o masina de spalat vase, un obiect electrocasnic nu foarte comun in casele romanilor, utilitatea acesteia se face simtita numai in cazul familiilor numeroase. Folosita la capacitate maxima, cu un numarul adecvat de vase, masina consuma mai putina energie decat ar fi necesar daca ai spala acelasi numar de vase cu mana. Acest lucru nu este valabil si atunci cand ai de spalat numai cateva farfurii.
Spala bine fructele si legumele intr-un vas cu apa rece, apoi clateste-le rapid sub jetul de apa! Astfel reusesti sa indepartezi toate reziduurile de pe alimentele tale, dar fara sa consumi foarte multa apa. Apa in care ai spalat fructele si legumele o poti folosi pentru a-ti uda plantele de interior!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *