Shell vrea sa bage CO2-ul sub pamant

Proiectele industriale prin care se doreste colectarea si depozitarea emisiilor de dioxid de carbon la adancimi mari ar putea reduce cantitatea de CO2 din atmosfera cu pana la 40%, dupa cum arata reprezentantii companiei petroliere Shell.
shell
Captarea si depozitarea carbonului (CCS) sunt procedee costisitoare, dar ar putea aduce miliarde de dolari companiei care va reusi sa faca acest lucru, dupa cum informeaza Reuters.

„CCS este, probabil, cea mai mare sursa de reducere a dioxidului de carbon, pentru urmatorii 30 de ani, dar si o modalitate de a administra cele 30-40 procente de emisii”, a declarat Kimberly Corley, senior adviser la Shell.

La ora actuala, tehnologia este folosita de intreprinderi din Texas si pana la cele din Algeria, care incearca sa pompeze dioxidul de carbon in petrol si in rezervele de gaze, pentru a creste productivitatea. Cu toate acestea, Shell este increzatoare ca va deveni lider in acest domeniu.

Compania testeaza deja sapte proiecte CCS si doreste sa finanteze si alte initiative similare prin intermediul certificatelor de carbon.

„Suntem de parere ca CCS este una din putinele tehnologii cu un potential ridicat de a se dezvolta”, a aratat si CEO Shell, Jeroen van der Veer.

Costurile capturarii dioxidului de carbon s-ar ridica la 2 miliarde de dolari pentru fiecare milion de tone, asta in conditiile in care America emite 7 miliarde de tone de CO2 pe an.

„Nimeni nu poate stii costurile daca incepi sa faci acest lucru la scara larga”, a declarat Van der veer.

Administratia Obama pune accentul pe legislatia privind mediul inconjurator, pentru a reusi sa obtina 650 milioane de dolari intre 2012 si 2019 si pentru a scadea emisiile de CO2 cu 14%.

Regulatorii in domeniu se vor intalni in decembrie la Copenhaga pentru a discuta inlocuirea Protocolului de la Kyoto, care va expira in 2012. America nu este parte semnatara a protocolului.

Planurile celor de la Shell includ pomparea dioxidului de carbon dintr-o rafinarie de langa Rotterdam in rezervele goale de gaze, aflate la adancimi considerabile. Criticii proiectelor CCS sunt de parere ca nu exista nici o garantie ca dioxidul de carbon va ramane sub pamant.

„Noi credem ca putem face acest lucru in siguranta”, a spus Van der Veer.

Primul proiect CCS realizat de Shell a costat compania circa 2 miliarde de dolari si se afla sub studiu de fezabilitate in regiunea nisipurilor bituminoase din Athabasca, Canada.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *