Sistemul de introducere a organismelor modificate genetic aprobat de Senat

0
364

Proiectul de lege care reglementeaza sistemul de introducere deliberata pe piata si in mediu a organismelor modificate genetic (OMG) a fost votat de plenul Senatului. Astfel, cu 44 de voturi ”pentru”, doua abtineri si un vot ”impotriva”, senatorii au aprobat ordonanta de urgenta a guvernului care reglementeaza aceste aspecte.

Textul prevede obligativitatea existentei unei evidente stricte a OMG introduse deliberat pe piata si in mediu. De asemenea, clarifica responsabilitatile tuturor factorilor implicati in domeniul OMG si prevede sanctiuni sporite pentru cei care nu respecta reglementarile ordonantei. Amenzile prevazute pentru diverse abateri (introducerea pe piata fara autorizatie, exportul fara documente necesare) variaza intre 10.000 si 80.000 de lei.
Conform ordonantei, orice persoana juridica ce doreste sa introduca pe piata un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme, ca atare sau o componenta a unui produs, trebuie sa transmita, in prealabil, o notificare catre Comisia pentru Securitate Biologica, daca Romania este statul unde se intentioneaza introducerea pe piata, pentru prima oara, a acestui organism modificat genetic. In realitate, proiectul transpune Directiva Europeana 18, din 2001, a Comisiei Europene. /Rompres/

Sursa: Posta Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.