Motociclisti, braconieri si zone despadurite – acestea sunt o parte din „atractiile“ sitului Natura 2000-Muntii Tarcu.
Frumusetea salbatica a zonei muntilor Tarcu merita sa fie protejata. Teoretic, acest lucru s-a facut prin includerea sa in situl Natura 2000. In realitate insa, aceastaprotectie se face doar pe hartie.
Padurile sunt devastate sistematic, apele – poluate, iar natura a devenit o adevarata arena a sporturilor cu motor. Ca sa ne facem o idee cum se apara mediul aici, am vorbit cu localnicii din zona. Astfel, am putut afla ca, de pe Tarcu, se vad portiuni intregi in care copacii au fost pur si simplu rasi de pe fata pamantului.
Pe Raul Lung, in amonte de catunul Plopu, padurea face loc tot mai mult „civilizatiei“ reprezentate de utilajele de exploatare forestiera, care folosesc albiile raurilor ca drumuri improvizate. Cursurile de apa sunt deosebit de utile nu doar ca si cai de acces, ci si pe post de canalizare gratuita pentru diverse cladiri si instalatii. Iar rezultatele nu intarzie sa se vada – in zona cascadei Sopot de pe Raul Alb, de pilda, pastravii au disparut din cauza deseurilor aruncate in apa.
Insa firmele de exploatare forestiera nu sunt singura calamitate a sitului. Zonamuntilor Tarcu ii atrage si pe pasionatii de enduro, ispravile lor putand fi vazute de oricine pe site-urile de profil, unde avem ocazia sa-i „admiram“ cum dau drumul cailor putere in mijlocul naturii. Pe doua sau pe patru roti, fara sa le pese de ceea ce lasa in urma lor, acestia isi croiesc cu vitejie propriile drumuri prin mijlocul unei zone, chipurile, protejata. Oare protejata de cine? Nu de ei, nici de cei care taie lemne, nici macar de braconierii care vaneaza fara griji in muntii Tarcu, pentru ca nici acestia nu lipsesc din peisaj.