Folosirea oglinzilor pentru a concentra razele solare pe celule solare ar putea fi solutia pentru energie solara ieftina

Folosirea oglinzilor pentru a concentra razele solare pe zonele unei mici celule solare ar putea fi solutia pentru energie solara ieftina

Un astronom renumit pentru proiectarea unora dintre cele mai mari oglinzi pentru telescop de pe planeta (o versiune de 8,2 metri in diametru a oglinzii in structura de fagure este inca utilizata intr-un telescop din Chile) are acum in fata o noua provocare: el vrea sa construiasca colectoare solare extrem de eficiente, care produc energie electrica ieftina.

O companie din Arizona pe care a fondat-o, REhnu, afirma ca noua abordare ar putea aduce pretul unei ferme de energie solara pana la 1 $ pe watt pana in 2020 si un cost de productie al energie, incluzand costurile de capital, de 5 centi pe kilowatt-ora.

Pana in prezent, cele mai multe ferme solare au folosit panouri mari cu celule fotovoltaice care ajung la 10 – 15 la suta eficienta atunci cand sunt expuse direct la soare.

REhnu are o abordare diferita. Foloseste oglinzi pentru a concentra razele solare pe zonele unei mici celule solare multi-strat.

Separarea intre mare si mic este inima avantajelor REhnu-lui. O zona mare de lumina a soarelui este mai intai reflectata catre o structura optica in care este impartita proportional la mai multe celule mici intr-un mic receptor. Acest lucru este in contrast cu alte sisteme in care o suprafata mare de lumina este in primul rand impartita in mod egal catre concentratori optici, fiecare alimentand o singura celula mica.

Receptorul REhnu ocupa 0,002 m3, furnizand o putere de 2,5 kW. Prin contrast, receptorii tipici au un volum de 1000 de ori mai mare pentru aceeasi putere.

Prietenoase cu mediul, fermele solare REhnu nu necesita apa de racire, doar putin aluminiu si un teren redus pentru instalatie, fiecare acru (4.000 mp) oferind peste 500.000 kWh pe an. Timpul de recuperare pentru toata energia si emisiile de CO2 utilizate la fabrica-rea, transportul si instalarea fermei nu depaseste 2 ani la o durata de viata asteptata de 20 de ani.

In vara anului 2011, o echipa de ingineri de la REhnu si Universitatea din Arizona, au efectuat un test cu primul prototip la scara. Modulul genereaza 2 kW de energie electrica si a operat timp de peste 100 de ore fara nici un incident.

Instalatia la scara foloseste un reflector de 3,15 mp si un receptor cu treizeci si sase de celule de 15 mm patrati. Sistemul de racire activa, cu patru radiatoare intr-un patrat situat deasupra receptorului a functionat bine, cu temperatura celulelor de 250 C peste temperatura ambianta.

Acum, REhnu proiecteaza un prototip usor de 20 kW, intr-o zona de 2 hectare numita Solar Zone, in desertul Arizona. Compania spera sa plaseze 42 de sisteme in acest spatiu pentru productia a 840 kW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *