Slovenia obtine fonduri BEI pentru imbunatatirea domeniului energetic

Banca Europeana pentru Investitii a acordat Sloveniei trei imprumuturi in valoare de 393 milioane euro pentru proiecte de energie. Banii vor fi utilizati pentru construirea si modernizarea a doua centrale electrice moderne si pentru alte cateva proiecte mai mici privind eficenta energetica si energia alternativa.

Presedintele BEI Phillippe Maystadt a sprijinit finantarea acestor proiecte pentru ca “vor ajuta la diversificarea resurselor de energie din Slovenia si vor contribui pozitiv la acoperirea cererilor de energie in crestere”. Cea mai importanta parte a investitiei va fi atribuita infiintarii unei noi turbine de abur, cu o capacitate de 600 MW, in centrul Sloveniei. Modernizarea si cresterea eficientei generarii de electricitate din lignit, care este una dintre cele mai importante resurse ale Sloveniei, va inlocui capacitatea de 410 MW, obtinuta in prezent prin arderea lignitului.

Noua centrala va reduce emisiile de carbon cu 28 %, iar surplusul de caldura generata va alimenta sistemul de incalzire local. In plus, proiectul va contribui si la crearea de noi posturi de munca, lucru care face parte din politica BEI.

Incepand cu anul 2006, Banca Europeana pentru Investitii a alocat imprumuturi de peste 6 miliarde de dolari tarilor Uniunii Europene pentru investitii in domeniul energetic. Anul acesta, BEI a facut din acest domeniu o prioritate, intentionand sa creasca eficienta energetica, energia alternativa si cercetarile privind dezvoltarea energetica si diversificarea resurselor.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente