Sobolanii golasi detin cel mai bun antidot natural contra cancerului

Sobolanii golasi detin cel mai bun antidot natural contra cancerului
Sobolanii golasi detin cel mai bun antidot natural contra cancerului

Considerati de multi oameni drept cele mai hidoase animale din lume, sobolanii golasi sau sobolanii-cartita din Africa (Heterocephalus glaber pe numele lor stiintific) detin in organismul lor o substanta care-i face rezistenti la toate tipurile de cancer si care-i face unici din acest punct de vedere intre toate speciile de mamifere.

Prin urmare, aceste creaturi nevazatoare, care de fapt se inrudesc mai mult cu porcii spinosi decat cu sobolanii obisnuiti, nu fac niciun fel de cancer, in ciuda faptului ca traiesc pana la varste record de 32-34 ani, fapt de asemenea unic intre toate speciile de mamifere rozatoare.

Atat oamenii, cat si rozatoarele in general au in organism trei tipuri de proteine care pot bloca proliferarea celulelor canceroase – un mecanism natural de protectie a organismului impotriva dezvoltprii tumorilor. insa cercetatorii au descoperit ca sobolanii golasi prezinta SI un al patrulea tip de proteine, propriu doar speciei lor si care este produs de fapt din fuziunea altor doua proteine, rezultand o „super-proteina” care opreste aparitia si dezvoltarea cancerului mai eficient decat celelalte trei.

Cercetatorii spera sa foloseasca aceasta noua proteina pentru crearea unor noi tratamente care sa opreasca dezvoltarea cancerului, maladie de care sufera un numar tot mai mare de oameni.

Dr. Vera Gorbunova din cadrul Universitatii Rochester din New York sustine ca studierea atenta a genei care codifica sinteza „super-proteinei” si a mutatiilor acestei gene poate duce la identificarea unor noi cai de tratare a cancerului.

Sobolanul-cartita este una dintre cele doar doua specii de mamifere care traiesc in colonii sociale conduse de o singura femela cu statut asemanator reginei reproducatoare din coloniile de albine.

Tot ei sunt singura specie de mamifere care nu-si poate regla singura temperatura corporala, si de asemenea, nu simt durerea provocata de expunerea la acizi puternici sau la suc de ardei iute. Spre deosebire de alte rozatoare, care traiesc doar cativa ani (soarecii. de exemplu), sobolanii golasi depasesc frecvent varsta de 30 de ani.

Dr. Gorbunova si profesorul Andrei Seluanov au descoperit ca acidul hialuronic secretat in organismul acestor rozatoare activeaza un grup de gene anti-cancer, denumit INK4. Aceste gene produc, la toate mamiferele, cele trei proteine anti-cancer care se gasesc si la oameni, anume p16INK4a, p15INK4b si ARF. Insa in organismul sobolanilor golasi apare si cea de-a patra proteina, denumita pALTINK4a/b.

Cercetatorii cred ca aceasta proteina nu are doar functia de inhibitor al cancerului, ci are legatura si cu longevitatea neobisnuita a acestor rozatoare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente