Solar Impulse, avionul solar care zboara si noaptea

Avion Solar

„Solar impulse”, un avion experimental care se deplaseaza folosind exclusiv energie solara, se pregateste de primul zbor. El va zbura in urmatoarele zile de la Payerne (Elvetia) la Bruxelles (Belgia), scrie earthtimes.org.

Avionul prietenos cu natura este visul unui aventurier excentric, Bertrand Piccard, care a investit in proiect generoasa suma de 123 de milioane de euro. Avionul a fost testat in repetate randuri in 2009.
Bertrand vrea ca Solar Impulse sa fie primul avion capabil sa zboare 24 de ore din 24. Pana acum, cele cateva avioane solare care au fost testate au functionat doar in timpul zilei, nu si noaptea.

Aparatul de zbor cu un singur loc are 11.600 de celule instalate pe aripi. Acestea incarca bateriile din litiu-ion, pe baza carora functioneaza motoarele.
Un singur loc, dar aripi de 61 de metri
Pentru a gazdui numarul mare de celule solare, constructorii avionului au fost nevoiti sa lungeasca pe cat posibil aripile aparatului de zbor. Astfel, Solar Impulse are o anvergura a aripii asemanatoare unui Boeing 777 (61 m), in ciuda faptului ca are un singur loc.
Zborul va avea loc in urmatoarele zile, imediat ce conditiile meteorologice vor fi potrivite. Interesant este ca avionul va ateriza pe un aeroport international, cel din Bruxelles.
Expertii in aviatie spun ca suntem inca la ani buni distanta de primul zbor de calatori intr-un avion alimentat exclusiv solar. Insa, cred ei, avioanele vor deveni din ce in ce mai putin dependente de petrol, deoarece pretul barilului va creste puternic in urmatorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *