La fel ca in Danemarca si alte tari civilizate Europa, in Olanda mersul pe bicicleta este o activitate la fel de normala si populara ca mersul cu metroul, drept pentru care biciclistii se bucura de anumite privilegii in trafic, de treceri speciale, semaforizate, dar si de benzi intregi, late, neinvadate de alte vehicule, pe care pot circula in conditii normale.
Conform The Guardian, saptamana viitoare, o pista de biciclete cu panouri solare va fi inaugurata undeva in suburbiile orasului Amsterdam. Investitia este cotata la 3 milioane de euro si reprezinta un mare pas inainte in exploatarea energiilor alternative si a solutiilor eco, chiar si pentru un oras dezvoltat cum este Amsterdamul.
Pentru ca vorbim despre o pista de biciclete aflata inca in probe, aceasta nu va depasi initial lungimea de 100 de metri. Noutatea vine insa din renuntarea la asfaltul clasic si inlocuirea acestuia cu panouri de sticla securizata – imbracata intr-un strat special anti-derapant – care acopera o retea de celule solare.
Astfel, modul de functionare e simplu: celulele solare absorb energia solara si o transforma in energie electrica, iar aceasta, spera initiatorii proiectului, va putea fi stocata si folosita ulterior pentru iluminatul stradal, pentru alimentarea semafoarelor sau chiar a unui numar restrans de locuinte aflate in vecinatatea pistei.