Case daramate si fantani secate de la sonda de prospectiuni pentru gaze din Fitionesti

Case daramate si fantani secate de la sonda de prospectiuni pentru gaze din Fitionesti
Case daramate si fantani secate de la sonda de prospectiuni pentru gaze din Fitionesti

O firma care a amplasat o sonda de prospectiuni la Fitionesti da de furca localnicilor. Oamenii se plang ca au parte de zgomote si trepidatii, ca peretii caselor le-au crapat, iar fantanile seaca. Drept despagubire, firma le-a dat cate o butelie, insa acest lucru nu-i multumeste.

Le darama casele, dar le dau butelii. Asta spun mai multi locuitori din comuna Fitionesti despre situatia ivita in urma cu un an, cand o firma a amplasat o sonda de prospectiuni langa casele lor, in centrul comunei.

Mai mult, acestia se plang ca, pe langa zgomote si trepidatii, care se produc zi si noapte, au capatat si dureri de cap iar fantanile le-au secat. Autoritatile locale dau insa asigurari ca oamenii vor fi despagubiti pentru daunele produse si ca sanatatea lor nu este in pericol.

Cad peretii, de la trepidatii crapa gresia pe jos. Nu am avut in zona asa ceva pana acum. Au zis ca o sa fim despagubiti pentru probleme pe care le avem. Ne-a dat o butelie pana acum”, spune proprietara unui magazin din Fitionesti.

Satenii spun ca de un an de zile, de cand sonda a fost amplasata in apropierea caselor, nu mai au liniste din cauza zgomotelor constante. Nu sunt multumiti cu ce le-a dat firma ca despagubiri, cate o butelie pentru fiecare casa afectata, si vor ca firma sa plece din comuna.

Casa mea de cand am facut-o, de 50 de ani, nu mi-a crapat, iar acum e plina de crapaturi. Este un vuiet tot timpul, care deranjeaza”, spune localnica Mariuta Chirila. „Este foarte rau. Se aude zgomot toata noaptea si ar trebui sa plece sa ne lase linistiti ca e poluare mare”, spune o alta localnica.

Unul dintre consilierii locali spune ca s-a interesat la specialisti si a aflat ca poluarea este mare si ca a initiat o hotarare de consiliu local prin care cere explicatii.

Ei au asezat sonda la 40 de metri de locuinte. Am inteles de la anumiti specialisti ca vor fi eliminate substante care polueaza aerul, daunatoare si pentru oameni. Firma care exploateaza nu a vrut sa vorbeasca si cu consiliul local. Au sponsorizat dispensarul uman si casa parohiala”, precizeaza consilierul local Gelu Diaconu.

Primarul comunei da asigurari ca firma are toate avizele de exploatare si ca este vorba despre prospectiuni pentru gaze naturale, conventionale, iar cei afectati vor fi despagubiti prin contracte.

La cetatenii care au probleme din cauza vibratiilor sunt incheiate contracte. Chiar azi am fost la un cetatean pentru a constata defectiunile pentru ca acestea sa fie remediate de firma”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Firma care a amplasat sonda a concesionat un teren privat pentru investitie pe o perioada de 6 luni, prelungita pentru inca o jumatate de an.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente