CE BEM, CE MANCAM

“Tartar sauce Vita Star” este un sos care are in compozitie mai multi aditivi alimentari decat ingrediente na-turale. De pe eticheta citim: “ulei ve-getal 38%, apa, otet, zahar, castra-veti murati, ceapa, praf de ou, amidon modificat E1422, faina de mus-tar, sare comestibila, stabilizator – guma de guar E412, xanthan E 415, condimente, plante aromatice, conservant E202 (sorbat de potasiu), antioxidant E385 (etilendia-mina tetraacetat de calciu disodiu EDTA)”.

ANALIZA. Sosul analizat este folosit in general pentru asezonarea mancarurilor. Din compozitia acestuia rezulta ca are un continut ridicat de grasimi 38% din sursa bota-nica nespecificata. De asemenea, specialistul nostru profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra faptului ca produsul are si un continut semnificativ de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoza), surse ascunse de sare (castraveti murati, clorura de sodiu si E385) si o serie de aditivi alimentari. EDTA este cel mai periculos putand induce modificari metabo-lice, dezechilibre ale balantei mi-nerale, crampe musculare.

CONCLUZII. Este de prefe-rat prepararea unui astfel de sos in casa din ingrediente proaspete si fara aditivi alimentari.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here