Spania, lider pe piata energiei solare

0
360

Spaniolii au construit cea mai mare centrala de energie solara din lume. Cu o capacitate de 20 de megawati, instalatia care a revolutionat piata energiilor alternative alimenteaza deja 10.000 de gospodarii.
energie solara
Centrala fotovoltaica in forma de turn are inaltimea unei cladiri cu 54 de etaje. Este constituita din peste 1.200 de panouri care folosesc razele solare pentru generarea energiei.

Cu o capacitate de 20 de megawati, instalatia construita de compania Abengoa Solar in Sevilla depaseste cu mult productia de energie a celorlalte centrale solare din lume. Pe locul doi se situeaza centrala din Nevada, SUA, cu o capacitate de 14 megawati. Compania spaniola mai administreaza o centrala solara in Spania, cu o capacitate de 10 megawati.

„Printr-un proiect foarte complex la care lucram, intentionam ca pana in 2013 sa aducem capacitatea de productie a companiei la 300 de megawati”, a spus reprezentantii Abengoa Solar.

Productia mondiala de energie solara s-a dublat

Dupa calculele companiei, noua centrala fotovoltaica, generatoare de energie alternativa, scuteste eliminarea in atmosfera a 12.000 de tone de dioxid de carbon.

Cel mai mare producator de pe piata energiei solare este Spania, cu o capacitate totala de 2.500 de megawati. Urmatoarele locuri in top le ocupa Germania, cu o capacitate de 1.500 de megawati si Statele Unite ale Americii, a caror capacitate ajunge la doar 340 de megawatti.

Productia mondiala de energie solara a crescut de doua ori in 2008, fata de anul precedent, de la 2,4 gigawatti la 5,5 gigawati, potrivit Asociatiei Europene din Industria Fotovoltaica. „Spania reprezinta in prezent aproape jumatate din instalatiile producatoare de energie solara din intreaga lume”, spun reprezentantii Asociatiei.

Expertii se asteapta ca productia de energie la nivel mondial sa creasca anul acesta pana la 7 gigawati.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.