Specialitate cu ciuperci si E-uri

Pe vremea bunicii, strudelul se facea din ingrediente naturale, fara sa fie nevoie de aditivi. Astazi, retetele s-au complicat si pe alocuri par niste insiruiri de substante chimice.
strudel cu aditivi
In trendul modern se incadreaza si „specialitatea de strudel cu ciuperci – congelat, nepreparat”, care are in compozitie: „Ciuperci 24%, faina de griu, grasimi vegetale si ulei, grasimi vegetale hidrogenate, zer, apa, brinza alba tip Feta, amidon de porumb, fulgi de porumb, sare, ceapa prajita, aromanti E 621 – monoglutamat de sodiu, pudra de ou, condimente (usturoi, ceapa, piper), smintina (15% grasime), glucoza, emulgatori E 471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E 472c – esteri glicerici ai acidului citric cu acizi grasi, coloranti: betacaroten – E 160”. Daca veti consuma 100 de grame de produs, veti acumula „calorii 1.093 kj/263 kcal., proteine 5 g, carbohidrati 18 g, grasimi 18 g, carbohidrati 1,5 g”.

ANALIZA.
Strudelul analizat este un produs de patiserie cu profil nutritional dezechilibrat, cu exces de grasimi vegetale. Dintre acestea se remarca utilizarea unei cantitati destul de mari a grasimilor hidrogenate, incriminate pentru aparitia bolilor cardiovasculare. De asemenea, in compozitia produsului analizat intra si grasimi animale saturate aterogene din smintina. Strudelul contine si glucide cu absorbtie lenta, amidon din faina de griu, amidon din fulgi de porumb, amidon din porumb, dar si glucide cu absorbtie rapida (glucoza). Acestea streseaza pancreasul endocrin, fortindu-l sa produca intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de insulina. Amestecul de grasimi si glucide face ca strudelul sa aiba o densitate energetica mare, 263 kcal./100 grame, ne avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Consumatorii trebuie sa tina cont si de faptul ca strudelul contine o sursa de lactoza, sare si betacaroten. Acesta din urma nu este recomandat a fi consumat de fumatori pentru ca sporeste riscul aparitiei cancerului pulmonar.

Concluzii
In urma analizei etichetei, specialistul nostru nu recomanda produsul copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, persoanelor care sufera de dislipidemie, celor cu maladii hepato-renale, hipertensivilor, celor cu afectiuni neurodegenerative, bolnavilor de cancer, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranta la lactoza vor testa strudelul in prealabil pentru a vedea care este reactia organismului. Strudelul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten din faina de griu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *