Spirit ecologic in mediul rural

Spirit ecologic in Mediul Rural
Spirit ecologic in Mediul Rural
Spirit ecologic in Mediul Rural

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice deruleaza in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” o campanie de informare si constientizare a publicului si are ca obiectiv general acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor din apa, promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional si sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si a capacitatii institutionale.

In perioada 18-21 martie 2013 a avut loc desfasurarea celei de-a patra etape a campaniei de informare – Seminarii pentru Formare de formatori, din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Aceste seminarii au avut loc intr-un numar de trei comune din judetul Bistrita Nasaud: Ilva Mica, Bistrita Bargaului si Urmenis, comune care au fost desemnate ca fiind zone vulnerabile la poluarea cu nitrati si care sunt nominalizate in lista continuta de Ordinul 1552/2008 pentru aprobarea listei localitatilor pe judete unde exista surse de nitrati din activitati agricole.
Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita Nasaud a participat alaturi de reprezentanti ai Consiliului Judetean Bistrita Nasaud si ai administratiei publice locale, la seminarul desfasurat in comuna Bistrita Bargaului in data de 19 martie 2013. La acest seminar au obtinut diplome de Formatori – Educatie Ecologica in domeniul Controlului integrat al poluarii cu nutrienti din partea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cadre didactice din cadrul invatamantului primar si gimnazial din comuna Bistrita Bargaului. Obiectivul acestui seminar a fost acela de a forma promotori locali care sa sensibilizeze opinia publica si tanara generatie cu privire la problemele de sanatate din mediul rural generate de poluarea din surse agricole si menajere, cu accent puternic pe calitatea apei, sanitatie, comportament igienic si facilitati sanitare, practici agricole prietenoase cu mediul.

Avand in vedere ca obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a poluarii cu nutrienti a apelor ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor, speram ca toate cunostintele dobandite de catre cetatenii din mediul rural prin acest proiect vor schimba in timp mentalitatea satului romanesc in spirit ecologic.

DIRECTOR EXECUTIV
biolog chimist Sever Ioan ROMAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *