Spuneti nu mobilei din PAL

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera PAL, folosita in adezivii ce intra in procesul de productie al PAL-ului si MDF-ului, o substanta cancerigena.

Un parinte nu poate trece cu vederea ca PAL-ul contine formaldehida, care este toxica pentru om si in mod special pentru copii. Mobila sta in lumina soarelui, umezeala din camera copilului variaza, iar PAL-ul poate degaja substante toxice. Numai mobilerul din lemn masiv sau din alte materiale naturale garanteaza securitatea copilului.
In cazul in care va expuneti la o cantitate mare de formaldehida in timp scurt, adica atunci cand lucrati sau dormiti in camere slab ventilate in care exista surse care emit aceasta substanta, puteti sa suferiti de iritatii ale ochilor, nasului, gatului, sau pielii, de dureri de cap sau tulburari de somn.

Daca va expuneti timp indelungat la o sursa de formaldehida, puteti sa suferiti de reactii alergice, crize de astm bronsic, la persoanele sensibile. In cel mai grav caz pot aparea cancere pulmonare, dar riscul este mic.

Foarte sensibili sunt copiii. Daca la cateva zile dupa ce ati cumparat mobilier nou, copilul dumneavoastra are semne similare cu cele intalnite in raceala, gripa sau da semne de alergie, nu il mai lasati sa stea in camera in care ati pus mobila.

In Romania, precum si in alte tari, fabricile de PAL nu respecta legislatia si depasesc emisiile de formaldehida.
Societatea Kronospan Sebes a fost de nenumarate ori amendata pentru emisiile de formaldehida. Fabrica reprezinta un pericol grav pentru oameni si mediu iar Garda de Mediu a obtinut sentinta judecatoreasca prin care fabrica urmeaza sa fie inchisa. O alta fabrica Kronospan, ce va produce OSB si PAL, se construieste in momentul de fata la Brasov. Fara autorizatie de constructie, fara aviz de mediu, societatea a fost amendata si la Brasov. Kronospan plateste amenzile si continua constructia. Asociatiile de mediu nu au alte alternative decat sa trimita petitii la CE, timp in care societatea Kronospan isi desfasoara nestingherita activitatea, otravindu-ne si sfidandu-ne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *