Statie inteligenta de colectare a deseurilor, inaugurata miercuri la Buzau

Statie inteligenta de colectare a deseurilor, inaugurata miercuri la Buzau
Statie inteligenta de colectare a deseurilor, inaugurata miercuri la Buzau
Statie inteligenta de colectare a deseurilor, inaugurata miercuri la Buzau

Green Group, in colaborare cu primaria municipiului Buzau si Carrefour Romania, a inaugurat miercuri o statie inteligenta de colectare a deseurilor, la Buzau.

Sistemul, numit Sigurec 1, integreaza o solutie inteligenta de preluare a 10 tipuri de deseuri din ambalaje (deseuri PET, doze de aluminiu, butelii de sticla, butelii PE, PP, Tetra Pack, sacose/folii ambalaj PE, PP, hartie si cartoane) si echipamente electrice sau electronice.

Sigurec 1 ofera posibilitatea rascumpararii deseurilor cu bonuri valorice ce pot fi folosite in hipermarketurile Carrefour. Spre exemplu, pentru un PET, clientii primesc 0,05 lei, iar pentru o doza de aluminiu – 0,03 lei.

In cazul aparatelor electrice si electronice (DEEE), se ofera 0,8 lei/kg pentru frigidere, 0,6 lei/kg pentru fiare de calcat, 1,5 lei pentru laptopuri.

Un studiu recent, realizat de catre Rogalski-Grigoriu, la initiativa Green Group, pe tema obiceiurilor de reciclare la romani, pe un esantion de 7.492 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, arata ca 92% dintre romani nu sunt constienti de valoarea economica pe care o au deseurile lor si nu stiu ca au posibilitatea sa colecteze selectiv cu ajutorul containerelor inteligente care elibereaza bonuri valorice.

Acelasi studiu indica faptul ca peste 38% dintre romani cred ca deseurile colectate selectiv ajung tot la groapa de gunoi. Cu toate aceste, peste 57% dintre romani sunt constienti de importanta reciclarii pentru mediu si declara ca poluarea este cea mai grava consecinta a unui comportament neorientat spre reciclare a deseurilor. In plus, aproape 85% dintre romani considera ca reciclarea deseurilor este o responsabilitate pe care o au fata de mediu.

„Trasabilitatea deseurilor este unul dintre motivele principale care ii impiedica pe romani sa recicleze: ei nu stiu ce se intampla exact cu deseurile lor dupa ce ajung in containerele selective si mai mult decat atat, nu sunt siguri ca acestea chiar ajung la fabricile de reciclare. Cu sistemul Sigurec 1 si aparatele inteligente instalate deja in marile magazine, consumatorii pot urmari trasabilitatea deseurilor lor si au siguranta ca acestea ajung exact acolo unde trebuie. Bonul valoric pe care il primesc este atat un beneficiu material, cat si o garantie a faptului ca deseul reciclat de ei este valoros. Credem ca romanii vor fi tot mai constienti de valoarea deseurilor lor si vor intelege ca aceasta valoare li se cuvine”, a explicat Constantin Damov, cofondator Green Group.

Green Group sustine transparenta in reciclare si a lansat in luna noiembrie 2012 primele containere care recompenseaza depunatorii cu bonuri valorice pentru PET-urile, dozele de aluminiu si aparatele electrice si electrocasnice vechi. Bancomatul Verde si Reciclatorul Verde au fost instalate in unele hipermarketuri Carrefour. Acestea ofera un beneficiu material in schimbul deseurilor reciclate, incurajand astfel comportamentul responsabil fata de mediu.

Bonurile valorice pot fi folosite pentru plata cumparaturilor in cateva din hypermarketurile Carrefour Romania, printre care si Carrefour Buzau.

Green Group este un parc industrial de reciclare a deseurilor ce cuprinde patru companii: GreenTech – recicleaza deseurile de mase plastice, GreenFiber International – produce fibra sintetica poliesterica si banda din PET 100% reciclat, GreenWEEE International – trateaza si recicleaza deseurile electrice si electronice iar GreenLamp Reciclare – trateaza si recicleaza deseurile de echipamente de iluminat uzate.

Cu peste 9.900 de magazine in 33 de tari, grupul Carrefour este al doilea retailer mondial si numarul 1 in Europa. In Romania, grupul numara 116 magazine dintre care: 24 de hipermarketuri „Carrefour”, 68 de supermarket-uri „Market”, si 24 de magazine de proximitate „Express”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *