Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2014 – 2035 ar putea fi finalizata in toamna acestui an, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul de stat in Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely, transmite Agerpres 910 iunie).
„Departamentul pentru Energie lucreaza deja de doua luni la Strategia energetica pentru perioada 2014 — 2035. Prima faza a consultarii publice a luat sfarsit. Acum suntem in discutii (consultari interne) si in faza de selectare a consultantului care ne va furniza datele cu privire la evolutia pietei si a consumului Romaniei in urmatoarea perioada. Ne-am propus ca in luna octombrie sa avem un document final pe care sa-l prezentam tuturor partidelor politice si organizatiilor neguvernamentale, plus celor profesionale, iar la sfarsitul lunii octombrie — inceputul lunii noiembrie sa aprobam acest document si sa avem o strategie energetica realista si care sa corespunda modelului Romaniei din perioada urmatoare”, a declarat secretarul de stat, care a participat la reuniunea „Romanian Energy Day 2014 in Brussels”.
Potrivit acestuia, energiile regenerabile vor fi sustinute in continuare in strategie, dar intr-o forma mai precauta, mult mai sustenabila.
„Cota de regenerabile a Romaniei, deci cota de energie electrica pe care o producem din surse regenerabile, este una extrem de buna, deja ne-am atins cotele pentru 2020. Dar, avand in vedere potentialul extrem de mare si avand in vedere ca in continuare exista un interes deosebit pentru aceasta zona, trebuie sa gasim o formula echilibrata si sustenabila. Iar in strategia energetica vom sublinia foarte clar sustinerea investitiilor in biomasa — aceasta este una dintre prioritatile acestei strategii energetice si nu in ultimul rand acele rezerve neconventionale pe care speram sa le avem la noi in tara”, a detaliat secretarul de stat.
In ceea ce priveste situatia din Ucraina, Karoly Borbely considera ca rolul Romaniei este unul extrem de important.
„Suntem o tara membra UE, membra NATO, o tara care in momentul de fata importam foarte putine gaze de la rusi. Deci putem fi o tara care poate asigura o stabilitate foarte importanta in zona. Ati vazut si in ultimele luni vizitele la nivel foarte inalt in tara noastra ne-au ridicat la un nivel foarte mare rolul Romaniei. Cred ca atat in aceasta perioada, cat si in perioada urmatoare vom juca in continuare un rol important atat pentru Europa, cat si pentru NATO si trebuie sa raspundem, sa fim foarte consecventi, sa putem trai cu acest rol important pe care noi l-am primit si sa avem un cuvant important de spus”, a subliniat secretarul de stat.
Ziua romaneasca a energiei la Bruxelles a fost organizata de Centrul Roman al Energiei in capitala Belgiei, cu sprijinul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana si reprezentanta landului german Baden — Wurttemburg, intre temele reuniunii figurand potentialul energetic al Romaniei, infrastructura energetica, Romania ca pol al energiei in Uniunea Europeana si sursele alternative de energie. Printre invitatii conferintei s-au numarat reprezentanti ai Comisiei Europene si ai companiilor mari din domeniul energiei din Romania.