Strategia Nationala de gestionare a deseurilor 2014-2020

Strategia Nationala de gestionare a deseurilor 2014-2020”
Strategia Nationala de gestionare a deseurilor 2014-2020”

Reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, si ai Garzii Nationale de Mediu impreuna cu reprezentanti ai mediului de afaceri, au dezbatut la Palatul Camerei de Comert si Industrie problemele pe care le ridica la nivel local si national gestionarea deseurilor, schimbarile in legislatia aferenta, implicatiile asupra activitatii firmelor a deciziilor institutiilor publice abilitate in implementarea si derularea politicilor europene de mediu in cadrul conferintei „Spre un management european al deseurilor. Strategia Nationala de gestionare a deseurilor 2014-2020”.

In deschiderea evenimentului, Dna Cornelia Liliana Stefanescu, Sef Cancelarie si al Executivului Camerei Nationale, a subliniat implicarea pe termen lung a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a Sistemului Cameral din Romania in numeroase initiative „verzi”, care isi propun sa educe publicul si companiile in domeniul protectiei mediului, sa disemineze strategiile din acest domeniu ale ministerului de resort si transpunerea directivelor europene, sa promoveze afacerile green si investitiile in tehnologii curate, cum ar fi reciclarea deseurilor sau energiile regenerabile.

De altfel, „Romania este, din pacate, codasa in clasamentul tarilor europene in domeniul managementului deseurilor”, dupa cum a declarat in cuvantul sau dl Mihai Faca, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, subliniind necesitatea ca toate judetele din tara sa faca parte dintr-un sistem integrat de management al deseurilor. Domnia Sa a aratat ca noua strategie, 2014-2020, privind gestionarea deseurilor in Romania propune un cadru de masuri care sa asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe productie si consum la un model bazat pe prevenirea generarii deseurilor si utilizarea materiilor prime din industria de valorificare.
Dna Elena Dumitru, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a declarat ca „managementul deseurilor municipale reprezinta o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european, dar consider ca nu steguletele primite din partea Comisiei Europene sunt problema, ci faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile. In ultimii ani, nu s-a facut nimic pentru a schimba aceasta realitate grava. Cand vine vorba de gestionarea deseurilor ne confruntam cu trei probleme: banii, orientarea si filosofia”, a completat Domnia Sa.
Din studiile prezentate de dna Nicoleta Chiriac, Consilier in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, reiese ca in Romania rata de reciclare este scazuta (5% in 2011), din cauza ratei ridicate de depozitare, in timp ce directivele europene stabilesc o tinta de reciclare si reutilizare de circa 50% in anul 2020. Tot Domnia Sa a prezentat un tablou vast al legislatiei romanesti in domeniu.
Statistici referitoare la sistemele de management integrat al deseurilor municipale, industriale sau alte fluxuri de deseuri (ambalaje, DEEE, baterii sau acumulatori, s.a.) au fost oferite de dna Brandusa Petroaica, Director, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Dl. Valentin Neagoe, Sef serviciu, Garda Nationala de Mediu a vorbit despre succesele institutiei in combaterea transporturilor ilegale de deseuri, a depozitelor neconforme sau a deseurilor periculoase. Sponsorul evenimentului, Asociatia ECOTIC, reprezentata de dl. Dragos Calugaru, Director General, a prezentat experienta asociatiei in realizarea pentru producatori a tintelor de colectare si valorificare a DEEE, respectand normele de mediu si tinand cont de eficienta costurilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente