Studentii romani construiesc locuinta viitorului

Studentii romani construiesc locuinta viitorului
Studentii romani construiesc locuinta viitorului

Echipa de studenti si cadre didactice din Timisoara upTIM va construi un prototip de locuinta care functioneaza exclusiv cu energie solara. Acesta va fi prezentat la expozitia finala din cadrul prestigiosului concurs universitar international Solar Decathlon Europe, care va avea loc in lunile iunie-iulie ale acestui an, la Versailles.

Prototipul construit va fi adus inapoi in Timisoara si va servi ca obiect de studiu pentru studenti, profesori si va fi accesibil publicului larg. Acesta reprezinta o parte dintr-un proiect mai amplu, numit Retrofix. Conceptul cuprinde o solutie de reabilitare a blocurilor de locuit construite in perioada comunista. Potrivit tinerilor din Timisoara, proiectul lor va oferi un confort sporit, dar si economii considerabile de consum si intretinere si conditii pentru o buna functionare a comunitatii.

Un element cheie al proiectului Retrofix il va reprezenta implicarea comunitatii in actiuni de protectie a mediului prin activitati educationale de informare si constientizare.

Prototipul Retrofix reprezinta reamenajarea unui apartament de bloc, in concordanta cu necesitatile contemporane de locuire, demonstrand posibilitatea reconfigurarii locuintelor proiectate in anii 1970 astfel incat sa ofere confort si spatiu suficient pentru o familie moderna. Pe langa acest apartament configurat, tinerii vor prezenta si un sistem de extensii modulare care maresc suprafata utila a locuintelor prin crearea unui spatiu polivalent care asigura legatura cu exteriorul, contribuind la cresterea confortului.

Intreg proiectul va fi un prilej pentru testarea in realitate a solutiilor inovative propuse de upTIM, pe baza unor teste obiective si a probelor jurizate la care va fi supus proiectul in cadrul concursului. Daca ar ajunge sa fie aplicate nu numai in Timisoara, ci chiar in intreaga tara, solutiile propuse in cadrul proiectului ar schimba la fata cartiere intregi atat ca aspect macro, cat si la nivel micro, al apartamentelor.

Echipa upTIM este formata din studenti la facultate, masterat si doctorat, dar si cadre didactice ale Universitatii „Politehnica” din Timisoara si ale Universitatii de Vest din Timisoara, de la facultatile de Arhitectura, Constructii, Instalatii, Arte, Comunicare si Management.

Solar Decathlon este o competitie in cadrul careia diferite universitati prezinta proiecte si chiar construiesc case solare fezabile din punct de vedere economic, eficiente din punct de vedere energetic si cu aspect placut.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente