Aditivii alimentari fosfatati, utilizati frecvent in prepararea industriala a alimentelor, accelereaza cresterea tumorilor canceroase in plamanii soarecilor, potrivit unui studiu publicat luni, in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, informeaza AFP.
Acest studiu afirma ca aditivii fosfatati, care sporesc capacitatea de retinere a apei si imbunatatesc textura diverselor alimente, favorizeaza totodata si dezvoltarea cancerului pulmonar la pacientii care prezinta o anumita predispozitie pentru aceasta maladie.
Desi cercetatorii nu stiu deocamdata care este impactul real al fosfatatilor asupra dezvoltarii cancerului la oameni, autorii studiului preconizeaza limitarea consumului acestui aditiv alimentar. „Credem ca o mai buna regularizare a nivelului fosfatatilor anorganici in regimul alimentar (al oamenilor) ar putea fi cruciala, atat ca o metoda de tratare, cat si de prevenire a cancerului pulmonar”, a declarat Myong-Haing Cho de la Universitatea Nationala din Seul (Coreea de Sud), principalul autor al studiului. Echipa de cercetatori a injectat celule canceroase in plamanii soarecilor, impartiti in prealabil in doua grupuri, iar numarul tumorilor s-a dovedit in final a fi mult mai mare in cadrul grupului care a primit un regim alimentar bogat in fosfatati. Aditivii fosfatati au fost utilizati tot mai mult in ultimii ani in alimentatia publica si se gasesc in carne, branzeturi, bauturi si in multe alte preparate si semipreparate obtinute pe cale industriala.
Sursa: Jurnalul National