STUDIU: Primul stramos biped al omului traia in copaci

STUDIU: Primul stramos biped al omului traia in copaci

Un hominid asemanator celebrei Lucy, primul stramos biped cunoscut al lui Homo sapiens, care a trait in urma cu 3,5 milioane de ani, continua sa traiasca in copaci, potrivit unui studiu ce a fost publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

Fosilele a doua oase din zona omoplatilor, provenind de la un exemplar foarte tanar de Australopitecus afarensis, specia din care face parte Lucy, indica pentru prima data faptul ca acesti hominizi erau morfologic adaptati pentru a urca in copaci. Scheletul complet al acestui copil, denumit „Selam”, a fost descoperit in anul 2000, in Etiopia.

„Intrebarea – daca acest australopitec, din care primul specimen, Lucy, a fost descoperit in 1974, in Etiopia, era strict biped sau continua sa se catere in copaci – face obiectul unei dezbateri vechi de peste 30 de ani”, afirma David Green, profesor de paleontologie la Universitatea Midwestern, din statul american Illinois, principalul autor al acestui studiu, publicat in revista Science.

„Acesti omoplati fosilizati furnizeaza un indiciu solid teoriei potrivit careia acesti indivizi continuau sa se catere in copaci, in acel stadiu al evolutiei umane. Cand am comparat omoplatul copilului de australopitec cu cele ale membrilor adulti din aceeasi specie, a devenit evident faptul ca elementele caracteristice de dezvoltare se asemanau mai mult cu cele ale maimutelor”, declarat el.

In acelasi timp, „multe dintre caracteristicile oaselor soldului, membrelor inferioare si ale picioarelor de australopiteci, care permit pozitia si mersul biped, seamana fara echivoc cu specia umana”.

Aceasta descoperire confirma locul-cheie ocupat de Lucy si Selam in evolutia umana, considera Zeresenay Alemseged, de la Academia de stiinte din California, coautor al studiului.

Australopitecus afarensis a reprezentat pe scara evolutiva o noua specie de hominizi, foarte diferita de cele care au precedat-o, precum Ardipitecus ramidus (Ardi), care nu putea sa mearga pe membrele posterioare, cel putin nu permanent.

David Green spune ca Homo erectus, un stramos al lui Homo sapiens, care traia in urma cu 1,9 milioane de ani, avea o morfologie care il facea sa semene mai mult cu oamenii si parea sa fie pana in prezent prima specie de hominizi care era 100% bipeda.

„Din pacate, intre Lucy, care a trait in urma cu 3,5 milioane de ani, si Homo erectus, avem o lunga perioada necunoscuta, pe care incercam sa o intelegem cu ajutorul fosilelor”, a explicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *