Studiu: Schimbarile climatice ar putea creste radiatiile si furtunile de ultraviolete

Studiu: Schimbarile climatice ar putea creste radiatiile si furtunile de ultraviolete
Studiu: Schimbarile climatice ar putea creste radiatiile si furtunile de ultraviolete

Cand vine vorba de radiatii, de obicei sunt dezastre precum cele de la Cernobal sau Fukushima care capteaza atentia lumii; dar pericolul real, pentru cei mai multi oameni, vine de la soare, iar incalzirea globala ar putea agrava situatia, scrie Vice, citand un studiu recent care sustine ca furtunile de ultraviolete si radiatiile solare ar putea creste, daca stratul de ozon continua sa se subtieze.

Autorii studiului au vrut sa studieze conditii atmosferice similare celor de pe Marte, asa ca s-au aventurat pe varfurile Anzilor, unde peisajul este, suprinzator, similar celui martian. Timp de doi ani, cercetatorii au inregistrat nivelurile ultravioletelor, care au tot crescut, atingand valori niciodata inregistrate anterior, in afara de Antarctica. In 2003 si 2004, noteaza cercetatorii, furtunile de ultraviolete au fost neobisnuit de puternice, din cauza subtierii stratului de ozon, provocata de furtuni solare, vanturi intense, incendii si uragane.

In mod normal, nivelurile ultravioletelor nu sunt atat de ridicate, dar cand se intrunesc conditii care duc la subtierea statului de ozon, atunci situatia se schimba. Iar modificarile climatice cauzeaza subtierea stratului de ozon, ceea ce poate insemna aparitia unor furtuni de ultraviolete tot mai intense, chiar in afara spatiului Anzilor sau Antarcticii. Este nevoie, insa, de mai multe studii pentru a determina gravitatea acestui pericol, nivelul de risc, dar un lucru este sigur, afirma cercetarea: incendiile, taifunurile si tornadele sunt varful icebergului cand vine vorba de schimbarile climatice. Se poate si mai rau.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,335FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente