Studiul efectuat de Alstom Power demonstreaza ca tehnologia de captare si stocare a CO2 (CCS) este eficienta si competitiva din punct de vedere al costurilor

Marii consumatori de energie din România ar putea pl?ti cu 85% mai pu?in pentru certificatele verzi
Studiul efectuat de Alstom Power demonstreaza ca tehnologia de captare si stocare a CO2 (CCS) este eficienta si competitiva din punct de vedere al costurilor
Studiul efectuat de Alstom Power demonstreaza ca tehnologia de captare si stocare a CO2 (CCS) este eficienta si competitiva din punct de vedere al costurilor

Dezvaluind rezultatele unui studiu detaliat bazat pe 13 proiecte pilot si demonstrative dezvoltate de Alstom si validate de experti independenti, presedintele Alstom Power, Philippe Joubert, a declarat la conferinta PowerGen Europe care a a avut loc la Milano saptamana trecuta: “Acum putem avea incredere ca tehnologia de captare a dioxidului de carbon functioneaza si este eficienta din punct de vedere al costurilor”. Costul energiei electrice generate intr-o centrala pe baza de carbune cu echipament CCS, care va fi disponibil la scara comerciala in anul 2015 si va permite captarea a 90% din cantitatea de CO2 emisa, se va situa intre 6,5 si 8,5 eurocenti/kWh, in functie de combustibil si locatie. Acest cost este deja competitiv fata de costul energiei din surse regenerabile, si se va imbunatati de-a lungul anilor, pe masura ce tehnologia CCS se va maturiza. Aceeasi concluzie se aplica si centralelor pe gaz cu instalatii CCS.

Dupa 10 ani de cercetare, tehnologia CCS se afla in punctul de dezvoltare la scara larga. O piata noua, globala, se deschide, in care Europa este bine pozitionata pentru a obtine beneficii, datorita tehnologiei avansate, a etapelor parcurse in vederea crearii unui cadru legislativ si a deciziilor luate pentru a stimula dezvoltarea CCS prin finantarea unor instalatii pilot mari. Philippe Joubert a adaugat: “Acesta este un moment decisiv pentru jucatorii din domeniul energetic european, in industrie sau in politica, care doresc sa se pozitioneze activ ca lideri mondiali in domeniul combustibililor fosili curati, pentru care exista un potential semnificativ.”

Alstom a sustinut intotdeauna ca toate solutiile de reducere a emisiilor concomitent cu producerea de energie necesara pentru dezvoltarea economica si bunastarea sociala vor fi necesare pentru a face fata schimbarii climatice: dezvoltarea utilizarii energiilor din surse regenerabile, imbunatatirea eficientei producerii de energie din combustibili fosili in centrale noi sau existente si dezvoltarea tehnologiei de captare si stocare a dioxidului de carbon (CCS).

Peste jumatate din productia de energie electrica a lumii va fi produsa in continuare pe baza de combustibili fosili in 2035, si tehnologia CCS este in prezent singura solutie viabila pentru a reduce drastic emisiile rezultate din producerea de energie din combustibili fosili. Aplicarea tehnologiei CCS centralelor pe baza de carbune si gaz, precum si in domeniul industrial, este esentiala, deoarece, conform International Energy Agency (IEA), aceasta tehnologie poate reduce emisiile cu pana la 20% pana in anul 2050.

Despre Alstom
Alstom este lider mondial in infrastructura pentru productia si transportul energiei electrice, cat si pentru transportul feroviar. Grupul este un punct de referinta pentru tehnologiile inovatoare si ecologice. Alstom construieste cele mai rapide trenuri din lume si metrourile automate cu cea mai mare capacitate, si furnizeaza servicii integrate pentru centrale la cheie si servicii asociate pentru o gama larga de surse de energie, incluzand hidro, nuclear, gaz, carbune si eolian. Alstom propune o gama larga de solutii pentru transportul energiei electrice, in special in domeniul retelelor inteligente (smart grids). Grupul are 93.500 de angajati in 100 de tari si a realizat o cifra de afaceri de peste 20,9 miliarde de Euro in 2010/11.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *