Studium Green este primul complex rezidential din Romania in care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’

Studium Green este primul complex rezidential din Romania in care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’
Studium Green este primul complex rezidential din Romania in care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’

Zero Waste Romania are deosebita bucurie de a anunta ca primele compostere Jaroform JK5100, de dimensiuni mari, complet automatizate, vor fi instalate in comunitatea Studium Green, din Cluj-Napoca, si vor deservi circa 600 de familii. Deseurile biodegradabile vor fi tratate pentru prima oara in cadrul unui complex rezidential in mediul urban.

Studium Green este primul complex rezidential din Romania in care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’, al carui obiectiv este atingerea nivelului de 90% redirectare de la rampa a deseurilor, prin programe de preventie, refolosire, compostare si reciclare, in urmatorii trei ani.

Compostarea este o metoda de tratare ecologica a deseurilor biodegradabile, care reprezinta circa 50% din totalul deseurilor menajere, si care prin compostare sunt reintroduse in circuitul natural sub forma de ingrasamant. Astfel se evita folosirea fertilizatorilor chimici si ajuta la cresterea nivelul de carbon din sol, si la imbunatatirea calitatii acestuia, prin adaos de nutrienti precum fosfor, nitrogen si potasiu.
Cele patru compostere JK5100, fabricate in 2009 de catre Jora Form Suedia, au fiecare o capacitate de pana la 700 litri pe saptamana, cu o densitate de 0,5 kg pe litru, si valoreaza, uzate, circa 60 000 euro. Acestea au fost achizitionate, pentru o fractiune din valoarea lor reala, de la Kretsloppsarken Alelyckan Ecopark, Göteborg, Suedia, cu sprijinul Zero Waste Europe, GAIA (Global Alliance for Incineration Alternatives) si AROVIT.
JK5100 este o noua generatie de compostere pentru asociatiile de locatari, institutii si scoli. Conform datelor oferite de producator[1] , acesta este un utilaj robust, fabricat din otel inoxidabil, 95% dintre componentele sale fiind reciclabile. Este conceput pentru a respecta norme ridicate de igiena si este foarte usor de intretinut.
Designul prezinta intr-un mod accesibil diferitii pasi ai procesului de compostare: cuva inclinata pentru alimentarea cu deseuri biodegradabile, doua camere pentru compostare si fermentare, spatiu pentru golire. Deseurile trec printr-un malaxor inainte de a ajunge in compartimentul de procesare, unde urmeaza a fi tratate si zvantate. Dupa aproximativ patru saptamani, materialul rezultat poate fi folosit imediat dupa golire ca si ingrasamant. Acest tip de utilaj proceseaza o varietate larga de deseuri biodegradabile precum resturi alimentare (carne dezosata, branzeturi, legume, fructe, paine etc), deseuri din gradinarit, filtre de cafea.

Ingrasamantul astfel obtinut va fi folosit in special pentru afanarea solului din gradina urbana, care incepand cu anul 2014 va produce hrana pentru locatarii complexului rezidential Studium Green.

”Suntem incantati sa sustinem acest proiect. Kretsloppsparken Alelyckan este unicul Eco-parc din lume complet integrat, ce se intinde pe o suprafata de 30 000 mp si care cuprinde trei magazine si un centru comunitar de Refolosire, Reparare si Reciclare. Aici pot fi donate si cumparate o varietate de produse si materiale incurajandu-se altfel promovarea economiei circulare’’ a afirmat Pal Martensson, Coordinator, Goteborg City.

In general, deseurile organice pot fi tratate in gospodarii, in unitatile comunitare de compostare sau pot fi folosite pentru a produce biogaz. In Europa sunt in functiune aproximativ 2000 de statii de compostare pentru deseurile menajare organice, insa dintre acestea 40% trateaza doar deseurile din gradinarit[2]. In Romania, conform statisticilor oficiale, nivelul de compostare a deseurilor biodegradabile este de zero la suta.

Managementul deseurilor biodegradabile contribuie direct la diminuarea impactului asupra mediului datorat degradarii solurilor, eroziunii si schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *