SUA „ar putea exporta gaze catre Europa”

0
465
SUA "ar putea exporta gaze către Europa"
SUA "ar putea exporta gaze catre Europa"
SUA „ar putea exporta gaze catre Europa”

Pe fondul situatiei din Ucraina, in Statele Unite se inmultesc apelurile catre guvernul american de a permite exporturile de gaz natural catre Europa.

Pe fondul situatiei din Ucraina, in Statele Unite se inmultesc apelurile catre guvernul american de a permite exporturile de gaz natural catre Europa.

Mai multi republicani, inclusiv presedintele Camerei Reprezentantilor, au facut apel catre administratia americana sa deschida calea catre aceste exporturi.

Unul dintre cei mai vocali sustinatori ai ideii de a deschide calea catre exporturile de gaz natural spre Europa este presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Acesta spune ca, in ultimii ani, doar sase cereri de export de gaz natural lichefiat au fost aprobate si ca Departamentul pentru Energie ar avea in prezent 24 de solicitari in acest sens.

„Daca presedintele ar vrea sa aiba o pozitie de forta si sa ajute la protejarea aliatilor nostri din regiune, ar ridica telefonul si ar folosi stiloul si ar cere Departamentului pentru Energie sa aprobe aceste cereri de exporturi” spune John Boehner.

Unii ambasadori europeni cer „crearea cadrului legal”

Si fostul secretar de stat, Condoleezza Rice, a facut un apel similar intr-un articol de opinie in cotidianul Washington Post.

Ambasadorii Ungariei, Poloniei, Cehiei si Slovaciei in SUA au trimis o scrisoare catre Congresul American in care au cerut crearea cadrului legal necesar pentru ca aceste exporturi sa aiba loc.

Potrivit Agentiei Associated Press, care a obtinut o copie a scrisorii, ambasadorii spun in document ca situatia din Ucraina a reinviat amintiri din razboiul rece si ca securitatea energetica este una din principalele preocupari in regiune.

In prezent, exporturile de gaz natural din SUA sunt conditionate de existenta unui acord de comert liber cu tarile catre care s-ar indrepta aceste resurse.

Casa Alba considera ca este putin probabil ca Rusia sa taie aprovizionarea cu gaze catre tarile europene, avand in vedere castigurile pe care le are in prezent din aceasta activitate.

Un purtator de cuvant al institutiei mentioneaza ca si daca SUA ar aproba mai multe licente de export, practic livrarile de gaze ar putea fi facute abia la sfarsitul lui 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.