SUA, periculos de dependente de petrolul strain

Dezvoltarea combustibilului alternativ este in interesul securitatii Statelor Unite, a avertizat, miercuri, fostul director al CIA James Woolsey, citat de AP.

Faptul ca o mare parte din petrolul folosit de consumatorii americani provine din Orientul Mijlociu le confera unor tari din aceasta regiune instabila o putere excesiva, a remarcat Woolsey, cu prilejul unei conferinte cu privire la biocombustibili desfasurata in Oklahoma.

„Cei care produc petrol dispun de o mare capacitate de influenta, pe care nu am dori sa o aiba”, a subliniat fostul director al CIA.

Potrivit lui Woolsey, un atac terorist „la locul potrivit” ar putea determina cresterea pre–tu-lui la petrol pana la 200 de dolari barilul, in conditiile in- care, in prezent, acesta se situ–eaza in jur de 85 de dolari.

Solutia pentru reducerea de-pendentei SUA de petrolul extern o constituie dezvoltarea de combustibili alternativi, in principal a biocombustibililor, cum sunt etanolul si butanolul, ca si a vehiculelor hibride, care folosesc atat biocombustibil, cat si electricitate, a apreciat fostul director al CIA, care a condus Agentia centrala de informatii a SUA intre 1993 si ianuarie 1995, in timpul presedintelui Bill Clinton.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *