Un eveniment indelung pregatit, cea de-a 13-a Conferinta ONU asupra schimbarii climatice, a inceput ieri in statiunea Nusa Dua, din insula indoneziana Bali, sub cele mai bune auspicii.
Chiar in ziua de debut a Conferintei de la Bali, Statele Unite au ramas singura mare putere industriala care nu a semnat Protocolul de la Kyoto. Un aliat de baza al SUA, Australia, a semnat protocolul luni, prin primul ministru laburist proaspat desemnat, Kevin Rudd.
Anuntul a fost primit cu aplauze si ovatii de cei peste 10.000 de participanti, reprezentanti a 180 de state la conferinta de 11 zile din Indonezia. Australia, principalul exportator mondial de carbune, criticata aspru de comunitatea internationala pentru neratificarea Protocolului de la Kyoto, a luat decizia intrarii in joc cu patru ani inainte de final, dar inca nu prea tarziu. „Respectam decizia Australiei. Nu am venit aici ca sa blocam negocierile”, a declarat seful delegatiei americane la conferinta, Harlan Watson.
Dincolo de acest eveniment politic, de la ultima conferinta asupra schimbarii climatice s-au acumulat dovezi stiintifice despre cresterea nivelului oceanului planetar si despre viitoare fenomene meteo extreme, cu impact asupra ecosistemului si a populatiei. Un nou pact trebuie sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto (cu termen de valabilitate pana in 2012), care obliga tarile semnatare (doar 36 de state industrializate) la reducerea gazelor cu efect de sera cu 5 la suta pana in 2012 fata de 1990. Ministrul mediului din tara gazda si presedinte in exercitiu al Conventiei cadru a ONU asupra schimbarii climatice (UNFCCC), Rachmat Witoelar, a apreciat in discursul inaugural, ca momentul este optim pentru ajungerea la un acord, care ar trebui sa fie semnat in 2009.
Problema sunt cifrele-tinta. UE, pana acum principala parte care si-a asumat responsabilitatea respectarii tintelor de la Kyoto, sustine reducerea emisiilor de gaze pana in 2020, la 30 la suta din nivelul anului 1990, in timp ce Statele Unite refuza fixarea unor tinte constrangatoare si cer ca statele in curs de dezvoltare, in frunte cu China, sa-si asume si ele responsabilitati pentru protectia echilibrului climatic. Climatologii sustin ca, pentru a mentine cresterea temperaturii globale in limitele ce nu vor afecta ireversibil ecosistemul (doua grade in medie pana in 2050), emisiile de monoxid de carbon ar trebui sa se reduca la jumatate din nivelul lui 1990.
Mai intai, bogatii
Yvo de Boer, secretar executiv al UNFCCC, a aratat ca tarile bogate sunt cele care trebuie sa renunte la energia pe baza de combustibili fosili (in primul rand carbune), in favoarea energiilor curate, eoliana si solara, pentru a incuraja tarile sarace sa treaca la limitarea emisiilor de gaze. „Actiuni ferme in nord, pentru o crestere curata in sud”, a sintetizat el. Participantii au o saptamana pentru chestiunile tehnice, inainte de sosirea la Bali a oficialilor. „Toate guvernele sunt in principiu de acord, dar in detalii exista dezacorduri importante”, remarca Angela Anderson, de la National Environmental Trust din Washington. Seful Guvernului australian se anunta de pe acum ca vedeta a partii oficiale a conferintei. La prima actiune de anvergura pe scena internationala de la alegerea sa, Kevin Rudd va fi insotit de patru ministri, printre care titularul de la Mediu, Peter Garrett, un fost star de muzica rock, si ministrul pentru schimbarea climatica, Penny Wong, primul membru al Guvernului australian de origine asiatica. BBC noteaza ca noua politica in domeniul mediului este una dintre principalele directii ale rupturii Guvernului australian cu trecutul, dupa 11 ani de guvernare conservatoare.
Sursa: Cronica Romana