Piata romaneasca a produselor ecologice se situeaza mult sub media europeana, din cauza lipsei procesatorilor. Din acest motiv, consumul de produse ecologice reprezinta in Romania sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce in partea occidentala a Europei media este de 3-5%. In Romania, consumul de produse ecologice este foarte scazut, sub 1% din totalul alimentelor. In Germania, de exemplu, consumul este de 5%, iar in Anglia si Austria, de 3%. Media Europei de Vest este de 3-5%, iar in Ungaria a ajuns la 2%. Cu toate acestea, valoarea pietei de produse ecologice se va situa intre 5 si 10 milioane de euro, in 2008, cresterea anuala fiind de 10-20%. Problema pietei romanesti de produse ecologice este ca nu exista procesatori. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe. Exista cativa producatori mici care fabrica musli, paste sau faina, dar sunt putini si nu acopera toate produsele. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 2006, in Romania erau inregistrati 3.409 de operatori ecologici, iar in 2007 numarul acestora a crescut la 3.834. MADR estimeaza ca, in 2008, numarul operatorilor ecologici sa depaseasca 4.000. In ce priveste suprafata cultivata ecologic la nivel mondial, datele MADR arata ca acesta se ridica la 31,4 milioane de hectare, Romania ocupand locul 16 in functie de suprafata cultivata.
Sursa: Curentul