Subventiile pe care Romania vrea sa le acorde energiilor verzi sunt considerate de catre Comisia Europeana (CE), prea generoase

Subventiile pe care Romania vrea sa le acorde energiilor verzi sunt considerate de catre Comisia Europeana (CE), prea generoase

La presiunea Comisiei Europene, autoritatile vor trebui sa stea cu ochii pe castigurile investitorilor in energie regenerabila, care, pana in 2020, vor primi subventii de circa 10 miliarde euro.

Aprobate cu usurinta de Parlament, subventiile pe care Romania vrea sa le acorde energiilor verzi sunt considerate, in unele situatii, de catre Comisia Europeana (CE), prea generoase.

Oficialii de la Bruxelles au luat la puricat schema de sprijin, stabilita prin Legea 220/2008, principala temere fiind ca autoritatile romane le asigura investitorilor profituri prea mari. Astfel, si acum aceasta lege asteapta avizul CE pentru a intra in vigoare.

Biomasa ia mai putini bani

In urma consultarilor cu oficiali de la Bruxelles, autoritatile au modificat acum, printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, Legea 220. Prin noile prevederi, se mai taie din subventiile pentru unele tehnologii, iar autoritatile vor trebui sa se asigure ca investitorii nu vor avea castiguri prea mari.

„Am discutat de la bun inceput cu oficialii CE despre supracompensare. Unde au constatat ca se ajunge acolo, am propus micsorarea numarului de certificate verzi. Pentru consumatorul final, aducem o garantie in plus ca investitorii nu vor primi venituri necuvenite”, a declarat, pentru EVZ, Dan Plaveti, seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, consumatorii platesc deja in factura contravaloarea unor certificate verzi, iar dupa ce noua schema de sprijin va intra in vigoare, se va calcula daca sunt necesare alte ajustari, dat fiind ca numarul de certificate verzi pentru fiecare MWh produs in centrale eoliene va creste de la unul la doua.

Daca proiectul de modificare a Legii 220 nu modifica subventia pentru energia eoliana, in cazul electricitatii produse pe baza de biomasa, valoarea a fost redusa substantial, in functie de tehnologii. Astfel, pentru fiecare MWh livrat de producatorii de energie electrica din surse geotermale, biomasa, biolichide si biogaz, se vor acorda doua certificate verzi in loc de trei, ca in Legea 220.

Pentru energia pe baza de gaz rezultat din procesarea deseurilor sau din fermentarea namolurilor din instalatiile de tratare a apelor uzate se va acorda un certificat verde, in loc de trei.

Daca tinem cont ca valoarea maxima de tranzactionare a unui certificat este de 55 euro (valoarea minima este de 27 euro, pana in 2025), se poate calcula si cat pierd aceste companii.

Proiectele mari, sub lupa Comisiei Europene

Nici investitorii in celelalte surse de energie nu pot sta insa foarte linistiti. ANRE ii va monitoriza anual pe beneficiarii de certificate verzi. De asemenea, institutia poate cere reducerea numarului de certificate, in cazul in care se constata ca asigura profituri prea mari, dar asta doar in cazul proiectelor care vor incepe productia dupa intrarea in vigoare a noii scheme-suport.

Prevederea ii nemultumeste pe investitorii in domeniu, intrucat, sustin ei, creeaza o incertitudine care duce la nebancabilitatea proiectelor.

Tot in urma consultarilor cu CE, in propunerea de modificare a legii s-a inclus prevederea ca proiectele mai mari de 125 MW sa fie notificate individual la Bruxelles. Abia dupa ce se obtine avizul CE, investitorii in aceste proiecte pot primi certificatele verzi, dar ANRE le poate reduce unora numarul acestor certificate.

„Niciun alt stat membru nu mai aplica aceasta prevedere. Procesul birocratic este greoi si lung si pune in pericol realizarea numeroaselor proiecte mari”, ne-au declarat reprezentanti din sectorul eolian.

Potrivit datelor din piata, 550 MW eolieni sunt instalati deja, iar pana la finele anului cifra va ajunge la 1.000 MW.

COMPARATIE

Cu cat subventionam energiile regenerabile

Cu cat subventionam energiile regenerabile

„Aducem o garantie consumatorilor ca investitorii nu vor primi venituri necuvenite“
DAN PLAVETI, presedintele ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *