Subventiile pentru agricultura ecologica, diminuate de sapte ori fata de anul trecut

Subventiile pentru agricultura ecologica, diminuate de sapte ori fata de anul trecut

Ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeana pentru agricultura practicata in sistem de ecologic s-a diminuat de aproximativ sapte ori in acest an, beneficiarii avand parte de o surpriza neplacuta neasteptata.

Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Suceava au explicat ca diminuarea este una logica, numarul de cereri crescand extraordinar de mult, iar suma alocata pentru acest ajutor financiar impartindu-se la mult mai multi beneficiari.

Concret, Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava, a aratat ca pentru anul 2010, in judet s-au depus doar 225 de cereri eligibile, in timp ce in 2011 s-au contabilizat 2.239 de cereri eligibile, cele pentru care se va face plata in acest an.

Angela Coroleuca a declarat: „In conditiile numarului mare de solicitanti, pentru o suprafata cuprinsa intre 0,3-5 hectare, unde se incadreaza majoritatea beneficiarilor, sprijinul a coborat la 213,34 euro, de la 1.500 de euro, cat a fost inainte”. Asadar de sapte ori mai putin, pentru cultivatorii de teren aceasta suma fiind foarte mica, in conditiile in care au cheltuit sume importante pe intocmirea dosarelor de eligibilitate, a certificatelor de conformitate, dar si pentru incheierea unui contract cu un organism de inspectie si certificare.

Sume ceva mai mari incaseaza doar cultivatorii pe suprafete mari. Conform listei aprobate pentru subventiile aferente anului 2011, ce sunt platite in 2012, pentru cei care lucreaza in sistem ecologic intre 5,1 si 20 de hectare stimulentul financiar este de 385 de euro, pentru 21-50 hectare ajutorul financiar este de 2.237 euro, pentru 51-100 de hectare, de 3.400 de euro, in timp fermierii care lucreaza peste o suta de hectare vor primi 3.800 de euro.
Agricultura ecologica poate fi practicata in zone in care nivelul de contaminare al solului este redus si presupune o serie de obligatii pe care si le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplica terenului.
Subventiile pentru agricultura ecologica pot fi obtinute si de cei care cresc animale, insa aici conditiile sunt mult mai aspre. Dintre cele 2.239 de cereri eligibile, doar noua sunt pentru productia animaliera, restul fiind pentru cultivatorii din sectorul vegetal.

Citeste mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2012-06-22/Subventiile-pentru-agricultura-ecologica-diminuate-de-sapte-ori-fata-de-anul-trecut#ixzz1yb0hiasP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *