Suceava sta bine la implementarea sistemului integrat de gestionare a deseurilor.

Nechifor: Suntem obligati sa facem implementare sau sa dam banii inapoi, ceea ce ar insemna ca judetul si localitatile sa intre in faliment

Saptamana aceasta conducerea Consiliului Judetean Suceava va avea o intalnire cu reprezentatii firmei de consultanta si membrii echipei de implementare a Proiectului „Sistem integrat de management integrat al deseurilor”, a anuntat presedintele Ioan Catalin Nechifor. Potrivit sefului executivului judetean, statia de tratare a levigatului aferenta depozitului ecologic de la Moara va fi receptionata in curand, la aceasta data efectuandu-se probe tehnologice si analize de laborator.La  fel, in cazul gropii de la Pojorata, dificultatile intampinate cu firma constructoare au fost solutionate, societatea mobilizandu-se in vederea recuperarii  ramanerilor in urma.

„Voi avea o discutie cu consultantul si cu echipa de implementare a proiectului asupra strategiei de selectare a operatorului pentru cele doua gropi, statiilor de transfer si intregului sistem, de altfel. Vom decide varianta finala  de draft, care va trebui transmisa ca informare catre toate unitatile administrativ-teritoriale membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara, pentru a putea hotari modul in care vom inchide operarea pe acest sistem”, arata seful administratiei judetene sucevene. Nechifor opineaza ca, totusi, judetul Suceava sta bine in ceea ce priveste implementarea proiectului, exemplificand cu judetul Brasov, care, conform presei, „se afla intr-o situatie catastrofala”, riscand sa returneze finantarea europeana. Ca exemplu pozitiv a fost dat judetul Bistrita Nasaud, in care deja s-a trecut la „operarea” sistemului. „Din pacate, in tara exista judete care sunt mult in urma fata de Suceava. Stam bine la nivel national, atat cu gradul de executie, cat si cu perspectiva de implementare a sistemului. Profitam inclusiv de faptul ca, avand unele intarzieri, am putut trage cu ochiul peste gard, pentru a vedea ce nu merge bine la noi si a face corecturile necesare.

Nu suntem insa cei mai fericiti din tara, intrucat s-a decis existenta a doua gropi. Daca avem numai una, sigur era mai simplu. Nu mai erau probleme nici cu impactul de mediu, insa de toate acestea trebuie sa raspunda cei din 2009. Noi suntem obligati sa facem implementare asa cum a fost scris in contract sau sa dam banii inapoi, ceea ce ar insemna ca judetul si localitatile sa intre in faliment”, a reliefat Ioan Catalin Nechifor, presedintele Consiliului Judetean Suceava.  Proiectul „Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Suceava” prevede construirea a 2 depozite ecologice judetene; a unei statii de sortare; a 3 statii de transfer si a 5 centre de colectare a deseurilor, dintre care 2 pentru extinderea statiilor de transfer existente. Totodata, inclusa este construirea de platforme de colectare a deseurilor reciclabile si a deseurilor reziduale; inchiderea actualelor depozite neconforme si achizitionare de echipamente de colectare, respectiv de euro-containere, unitati de compostare individuala, tocatoare  etc.

Valoarea proiectului este de 218 milioane de de lei de lei fara TVA, adica aproape 52 de milioane de euro. Durata de implementare a fost stabilita la 52 luni, contractul de finantare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. Finantarea nerambursabila este de 184,62 milioane de lei, fara TVA, adica de circa 44 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *