Suceava: Ultima sansa pentru realizarea unei noi centrale termice

Suceava: Ultima sansa pentru realizarea unei noi centrale termice

Realizarea unei noi centrale de termoficare a Sucevei, care sa functioneze pe biomasa si gaz metan, ramane inca sub semnul intrebarii, dupa ce firma care trebuie sa o construiasca a cerut o noua amanare a termenului de semnare a contractului. Pana acum, semnarea contractului a fost deja amanata de doua ori, din cauza problemelor legate de obtinerea finantarii unei astfel de investitii, de aproape 50 de milioane de euro.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat ieri ca oficialii Adrem Invest au cerut o noua amanare a semnarii contractului, pana luni, 9 mai. Lungu spune ca firma castigatoare a licitatiei a invocat faptul ca inca nu a finalizat negocierile cu potentialul finantator al investitiei. „Adrem Invest Bucuresti ne-a cerut o noua si, speram noi, o ultima amanare. Ne-au rugat sa fim de acord ca semnarea contractului sa aiba loc pana la data de 10 mai 2011. Solicitarea este motivata prin aceea ca, in perioada 28 aprilie – 4 mai, reprezentantii legali ai Adrem Invest Bucuresti sunt antrenati in negocieri cu finantatori externi ai proiectului. Este ultima prelungire pe care o mai acceptam, iar in urma unei discutii pe care am avut-o cu presedintele firmei, acesta a spus ca luni va fi la Suceava pentru semnarea contractului”, a declarat Ion Lungu.
Edilul sucevean a spus ca acesta este ultimul termen pe care il mai accepta pentru semnarea contractului, in caz contrar, municipalitatea trebuind sa gaseasca o alta strategie de functionare a Termica.
„Nimeni nu vine la Suceava pentru a face acte de caritate. In cazul producerii energie termice pe biomasa, un rol important pentru obtinerea de venituri revine valorificarii certificatelor verzi. Din pacate, legislatia si normele de aplicarea privind folosirea acestora nu sunt functionale, existand probleme de corelare cu normele europene. Trebuie sa fim realisti, nu este simplu, nici pentru ei, nici pentru noi”, a adaugat seful municipalitatii sucevene.
Principalul criteriu impus de municipalitate prin caietul de sarcini, la realizarea noii centrale termice, este cel de asigurare a unui tarif de 116 lei pe gigacaloria livrata la gardul centralei, adica aproape jumatate din tariful actual al Termica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *