Sumele pe care le pot primi romanii in cadrul programului „Prima impadurire a terenurilor agricole” va creste semnificativ de anul viitor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, la Suceava, ca desi acest proiect finantat din bani europeni nu este gestionat direct de ministerul sau, ci de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, s-a stabilit deja ca de anul viitor sumele acordate pentru impadurirea terenurilor agricole sa se majoreze.
„Colegii de la Agricultura vor modifica putin criteriile pentru ca se pare ca banii pe care ii dam pentru prima impadurire, intre 1.100 si 1.500 de euro, sunt prea putini si au fost putine solicitari. Eu am spus inca de cand am discutat si finalizat Ghidul (n.r. Ghidul solicitantului), ca ar trebui sa se dea intre 3.500-4.500 de euro. Va trebui sa reanalizam si sa se dea o suma mai mare”, a declarat ministrul.
Programul „Prima impadurire a terenurilor agricole” functioneaza in toate statele Uniunii Europene cu succes, iar suma care se acorda fermierilor este decisa de fiecare stat in parte. Multi suceveni, indeosebi fosti muncitori forestieri din zona Dornelor, participa la acest program in Germania si Austria, deoarece sumele alocate la hectar sunt mult mai mari, in schimb nu au aratat nici cel mai mic interes pentru a aplica in Romania.
„Concluzia este ca trebuie sa marim aceasta suma si asta o vom face in primavara, in a doua sesiune”, a mai spus ministrul Mediului.
Pentru prima sesiune, care s-a derulat in perioada 1 – 29 octombrie, romanii au avut la dispozitie 50 de milioane de euro pentru impadurirea terenurilor si intretinerea lor. Orice proprietar de paduri, privat sau de stat, putea primi pana la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru intretinerea acestora.
Pentru program pot aplica atat persoane fizice, cat si asociatii sau primarii
Fondurile totale nerambursabile alocate acestei masuri de finantare depasesc 269 de milioane de euro (contributie publica nationala si comunitara) si vor putea fi utilizate timp de sapte ani. Valoarea finantarii este de 70% din costul primei pentru infiintarea plantatiei si ajunge la 80% pentru impaduririle efectuate in zone defavorizate.
In categoria beneficiarilor intra orice proprietar de padure, privat sau de stat – persoane fizice, juridice, asociatii si autoritati publice locale care detin teren agricol. O conditie importanta pentru a primi acesti bani este ca suprafata propusa pentru impadurire sa fie de minimum jumatate de hectar, iar proprietarul sa aiba acte pentru terenul aflat in proprietate.
Beneficiarul va putea depune cererea de plata pentru decontarea cheltuielilor doar in perioada 1 martie – 15 mai a anului, dar nu mai tarziu de doi ani de la semnarea contractului de finantare.
Banii disponibili sunt pentru lucrarile de infiintare a unei plantatii, lucrari de intretinere si o prima compensatorie pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi. Prima pe hectar a fost in acest an intre 1.092 si 1.520 de euro (terenurile de la campie primesc cele mai mari prime). Pentru lucrarile de intretinere prima se acorda timp de cinci ani, de la data infiintarii plantatiei, iar plata compensatorie este fixa, anuala pe hectar.
Cheltuielile cu intocmirea proiectului tehnic sunt acoperite tot din aceste prime, insa nu pot depasi 10% din valoarea eligibila a acestuia (de exemplu, 70 de euro pe hectar pentru suprafete de pana la 50 de hectare, 50 de euro pentru suprafete intre 50 de hectare si 150 de hectare sau 30 de euro pentru suprafete mai mari de 150 de hectare, la sumele care au fost valabile pentru prima sesiune).