Summitul climatic de la Cancun: Acord pentru crearea unui Fond Verde

0
275
Summitul climatic de la Cancun: Acord pentru crearea unui Fond Verde
Summitul climatic de la Cancun: Acord pentru crearea unui Fond Verde

Reprezentantii celor aproape 200 de tari reuniti sub egida ONU in statiunea mexicana Cancun au adoptat   un document care prevede o serie de mecanisme de combatere a incalzirii globale, printre care reducerea fenomenului despaduririi si infiintarea unui Fond Verde pentru asistarea statelor in curs de dezvoltare, scrie France Presse.

Acest rezultat pozitiv permite o revigorare a procesului de negociere al ONU dupa deceptia provocata anul trecut de summitul de la Copenhaga, care nu a reusit sa se incheie cu un acord global concret privind lupta impotriva incalzirii globale si care sa inlocuiasca prevederile Protocolului de la Kyoto ce expira in 2012.

Acordul de la Cancun „deschide o noua epoca pentru cooperarea internationala privind schimbarile climatice”, a declarat ministrul mexican de Externe, Patricia Espinosa. Textul a fost adoptat in pofida opozitiei manifestate de Bolivia, singura tara care s-a pronuntat impotriva acordului. „Regula pentru adoptare este consensul”, a criticat de la tribuna Pablo Solon, negociatorul bolivian.

Documentul adoptat lasa deschisa chestiunea sensibila a viitorului Protocolului de la Kyoto, singurul text pana in prezent care impune obligatii in problema climatica.

Statele dezvoltate au promis in urma cu un an, la summitul de la Copenhaga, ca vor crea, incepand cu anul 2020, un fond anual in valoare de 100 de miliarde de dolari. Fondul Verde, care va gestiona aceste resurse financiare, va avea un consiliu de administratie in care tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor fi reprezentate in mod egal.

Acordul de la Cancun prevede ca Banca Mondiala sa fie administrator interimar al acestui fond pentru primii trei ani de la creare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.