CE BEM, CE MINCAM – Ciupercile sint in cantitate foarte mica
Ingredientul principal al acestei supe de ciuperci sint grasimile vegetale hidrogenate – margarina -, care sint un real pericol pentru sistemul cardiovascular.
Supa-crema de ciuperci Maggi are in compozitie: „crema pudra 21,7% (grasime vegetala hidrogenata, derivati din lapte), faina din griu, amidon modificat E 1440/E 1420/E 1414/E 1410, grasime vegetala, sare iodata, lapte praf, extract de drojdie, ciuperci deshidratate 8,7% (ciuperci de padure 3,6%, zahar, faina de ciuperci deshidratate 1,2%, faina de ceapa deshidratata, proteine vegetale hidrolizate pe baza de gluten de griu, arome, zahar caramelizat, frunze de patrunjel deshidratat 0,5%, condimente, acidifiant (acid citric E 330)). Produsul contine urme de ou, soia, telina”. O portie din acest produs ne va aduce „453 kj/104 kcal, proteine 2,3 g, glucide 10,1 g, din care zaharuri 2,0 g, lipide 6,5 g, din care saturate 4,5 g, fibre 0,5 g, sodiu 1,1 g”.
Amidonul modificat este folosit la prepararea iaurturilor cremoase, si este deosebit de periculos pentru sanatatea noastra.
ANALIZA. Produsul analizat este o supa-crema sub forma de pudra predozata la plicuri avind ingrediente principale zaharuri cu absorbtie lenta (amidon din faina de griu, amidon modificat), dar si zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zaharoza). Acesta contine si surse ascunse de sare, gluten, lactoza. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca, din pacate, supa contine si grasimi hidrogenate periculoase pentru sanatate. Cu toate ca are in compozitie zaharuri si grasimi, densitatea calorica pentru o portie este mica – 104 kcal. Produsul contine proteine hidrolizate, extracte de drojdie, derivati din lapte ce pot contine cantitati semnificative de purine.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie in cadrul unei diete echilibrate si diversificate. Se va tine cont de aportul de sare. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Bolnavii de guta il vor consuma cu precautie, pentru a nu li se declansa criza. Este interzis suferinzilor de celiachie.
Sursa: Jurnalul National