Sute de hectare din Delta Dunarii desecate de comunisti vor fi renaturate cu bani europeni

Sute de hectare din Delta Dunarii desecate de comunisti vor fi renaturate cu bani europeni
Sute de hectare din Delta Dunarii desecate de comunisti vor fi renaturate cu bani europeni

Consiliul Local Mahmudia a obtinut finantare pentru un proiect de reconstructie ecologica in zona Carasuhat din Delta Dunarii, fost teren acoperit de ape si desecat ca urmare a principiilor pro-agricultura ale sistemului comunist.

Un teren abandonat de aproape 1.000 de hectare se va transforma, pana la finalul anului 2015, intr-o mini-delta. Administratia locala din comuna Mahmudia din Delta Dunarii intentioneaza sa creeze din nou cadrul natural din Mahmudia anilor ’60. A fost momentul in care suprafata a fost desecata, pentru a lasa loc liber utilajelor agricole ce urmau sa urce Romania pe culmi economice. Nu a fost asa niciodata, spun localnicii, care insista ca niciodata pe acest islaz comunal nu s-a facut agricultura productiva.

Pe terenul plin de ciulini vine apa! 6, 7 milioane de lei, finantare 100%, aceasta este suma pe care Uniunea Europeana o va investi in reconstructia ecologica la Carasuhat, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Proiectul a fost depus spre finantare in urma cu trei ani, iar in decembrie 2012 a fost semnat contratul pentru realizarea investitiei. La mijlocul lunii mai, primaria Mahmudia a demarat procedurile de licitatie pentru „Reconstructia ecologica a terenurilor apartinand domeniului public al consiliului local Mahmudia in cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunarii“. Parteneri in cadrul acestui proiect, alaturi de amdinistratia locala, sunt World Wide Fund for Nature (WWF) si Administratia Biosferei Delta Dunarii. „Ne este foarte teama de contestatii, fiind suma destul de mare, ne gandim ca si interesele sunt mari. Si deja ne-am obisnuit ca la orice licitatie pe care o incepem sa stam sa asteptam termenele pentru contestatii. Astfel lucrarile intarzie foarte mult“, spune primarul din Mahmudia, Gherghina Vramulet. Este vorba despre 924 de hectare de teren, izlazul comunal, care, in urma cu jumatate de secol erau acoperite de ape. Sistemul comunist a desecat zona, cu scopul de a crea un sistem agricol, dar terenul in cauza nu a fost niciodata folosit in acest sens. „Aici au vrut sa faca agricultura, dar niciodata nu s-a intamplat nimic. Numai ciulini au crescut pe hectarele acestea.

Noi acum vrem sa cream din nou delta, asa cum o stim noi, localnicii, din copilarie. Vrem sa avem, practic, o mini-delta care sa apartina administratiei locale, unde oamenii din zona sa se poata indrepta spre ocupatiile traditionale, sa se reapuce de pescuit. Vrem sa le oferim localnicilor o alternativa“, a mai spus Gherghina Vramulet. Primarita spune ca oamenii din sat de abia asteapta ca acest proiect sa devina realitate: le va oferi localnicilor un mijloc de trai care le va asigura painea zilnica. „La noi toate s-au inchis, aproape nimic nu mai functioneaza.

Oamenii vor sa munceasca, dar nu au unde. In momentul in care vom crea aceasta mini-delta, localnicii vor fi primii care se vor duce la pescuit acolo“, a explicat Gherghina Vramulet. In plus, mai spune reprezentantul administratiei locale, mini-delta va fi si o noup atractie pentru turistii care ajung in zona localitatii Mahmudia si care vor putea sa se destinda la pescuit recreativ intr-un spatiu amenajat special in acest sens.   Inca un proiect similar in municipiu Acesta ar fi al doilea proiect de renaturare din judetul Tulcea care a primit deja unda verde pentru finantarea din partea Uniunii Europene. Un proiect similar este derulat si de primaria municipiului Tulcea, care vrea sa construiasca, tot cu fonduri europene, o mini-delta in zona Zagen, la iesirea din oras. Aici va realiza reconstructie ecologica pe un teren de 147 de hectare, iar investitia urmeaza sa fie gata in termen de 32 de luni de la inceperea lucrarilor. La momentul de fata, licitatia pentru renaturarea zonei Zagen este blocata din cauza unei contestatii la caietul de sarcini.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,337FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente