Sute de sateni sufocati de vaci

0
350
Ajutor financiar nerambursabil acordat fermelor pentru constructia unei statii pilot de biogaz

Oamenii din Cilibiu suporta greu mirosul de balegar de la doua ferme construite intre case. Gunoiul de grajd este depozitat in mormane langa curti, iar dejectiile lichide ajung in raul Jijia.dejectii de la vaci

Simplul fapt ca afara a dat caldura este motiv de neliniste pentru localnicii din satul iesean Cilibiu. De doi ani, printre casele din sat au aparut doua ferme de vaci, al caror amplasament nu respecta distanta minima fata de asezarile omenesti.

Mirosul de la gunoiul de grajd se raspandeste pe ulite si face viata oamenilor un adevarat iad. Cum iesi din casa sateanului Ion Manolache din Cilibiu te izbeste mirosul inconfundabil de balegar , care vine de peste gard, de la ferma lui Mihai Munteanu. Asta pentru ca vacile si muncitorii tocmiti sa aiba grija de ele isi vad linistiti de treaba, in timp ce din spatele grajdului se inalta un morman impresionant de balegar.

Scenariul se repeta si in cazul fermei de vaci a lui Dan Topita, amplasata la vreo suta de metri mai la nord pe ulita satului.

Invazia mustelor

Satenii din Cilibiu sunt disperati. In prezenta reporterilor „Adevarul de Seara”, oamenii i-au repetat lui Mihai Munteanu ce ii tot spun de aproape doi ani.

„Va rog sa faceti ceva pentru ca nu putem sa mai deschidem o usa sau sa mai stam cu familia in curte de la miros si multimea de muste pe care le atrage”, i-a spus Anton Solomon lui Mihai Munteanu. Fermierul a recunoscut ca gunoiul de grajd nu are ce cauta atat de aproape de locuinte. „Nu am avut bani de motorina ca sa ducem balegarul in camp. Unde se cresc multe animale este normal sa fie mirosuri. Asta este invidia voastra pentru ca nu ati putut face o ferma ca a mea”, a replicat Mihai Munteanu.
Pe langa disconfortul creat populatiei, fermele de vaci din Cilibiu pun in pericol si mediul inconjurator.

In absenta unui bazin vidanjabil, dejectiile lichide ale animalelor ajung intr-un canal colector de langa ferma, de unde se varsa direct in cursul vechi al raului Jijia.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.