Primii tantari modificati genetic, al caror organism distruge parazitul vinovat de declansarea malariei, Plasmodium falciparum, ce se dezvolta de regula in corpul acestor insecte, au fost creati de cercetatorii americani.
„Acestia sunt primii tantari modificati genetic pentru a fi rezistenti la parazitul Plasmodium, gratie unei transformari a sistemului lor imunitar”, a declarat George Dimopoulos, profesor de microbiologie moleculara si de imunologie la Institutul de cercetari asupra malariei (JHMRI) de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, coordonatorul acestui experiment.
Peste 300 de milioane de noi cazuri de malarie sunt diagnosticate in fiecare an in lume si aproape un milion de persoane mor din cauza acestei maladii, victimele fiind in special copii si bebelusi din Africa.
Cercetatorii americani au creat doua grupuri de tantari modificati genetic. In primul grup, gena care provoaca distrugerea Plasmodium falciparum de catre sistemul imunitar al insectei a fost activata in tesuturile intestinale, unde parazitul se instalase la inceput.
In al doilea grup de tantari, modificarea genetica a determinat activarea sistemului imunitar impotriva parazitului la nivelul unui anumit organ al tantarului care indeplineste functia de ficat.
Geneticienii de la John Hopkins incearca in prezent sa obtina un tantar modificat genetic al carui sistem imunitar sa intervina la nivelul ambelor organe.
Insa depistarea acestor gene in populatiile de tantari din natura s-a dovedit a fi foarte dificila, in special in absenta reproducerii incrucisate dintre diferitele specii de insecte purtatoare ale parazitului.
Pentru a remedia acest neajuns, cercetatorii incearca sa modifice genetic o anumita bacterie care traieste in mod natural in intestinul tantarului, pentru ca aceasta sa secrete o substanta fatala pentru parazitul Plasmodium, insa nu si pentru aceste insecte.
Aceasta abordare prezinta un avantaj considerabil: este mult mai usoara cultivarea a vaste cantitati de bacterii modificate genetic decat reproducerea unor „armate” de tantari modificati genetic.
Cercetatorii lucreaza in prezent la conceperea a diverse tehnici pentru diseminarea bacteriilor in populatiile de tantari din natura. Totusi, tehnicile de modificare genetica a vectorului malariei, desi promitatoare in combaterea acestei maladii, nu sunt suficiente. Cercetatorii americani considera ca vor avea nevoie de multe alte „arme” pentru a invinge malaria.
In anumite regiuni, un anumit vaccin – mai multi candidati facand subiectul unor teste clinice – ar putea fi mai eficient, in timp ce in zonele mai izolate, alte tehnici cu costuri mai mici ar putea reprezenta solutii mai bine adaptate.
Sursa: Mediafax