Targu-Mures: „Slow Food” – Spectacol culinar cu produse traditionale naturale

De Ziua Terra Madre sunt organizate degustari si targuri de produse la Targu Mures si Sighisoara.Actiunile apara biodiversitatea in procesul de producere a hranei, precum si cultivarea de traditii si obiceiuri culinare vechi.palinca

La Targu Mures, celebrarea zilei Terra Madre, eveniment desfasurat simultan in peste 1.000 de locatii din lume, are loc de la ora 18.00 la crama „La Mitica”. Mircea Munteanu, unul dintre initiatori, asigura ca produsele sunt proaspete si preparate pe loc.

„Prajiturile sunt coapte in cuptor cu lemne, ca si painea. Se degusta tuica de casa si vinuri, se citesc fragmente literare cu referire la obiceiuri culinare, si se proiecteaza filme documentare specifice”, a explicat Mircea Munteanu. Insa vedeta e un porc de 120 de kg, proaspat taiat in satul Daia din comuna Bahnea.

„Va fi o gustare format din caltabosi, sangerete, jumeri si ceapa. Langa ea o tuiculita. Felul doi va fi o tocanita facuta dupa traditie cu mamaliguta, dar si cu salata asortata de varza, conopida si gogonele. Tocanita se face din carne grasa si macra, fara ulei si ceapa, condimente si usturoi. Ca bautura va fi vin de casa alb sec, pentru ca mancarea e grea”, a spus Colcsar Eugen, bucatar la crama „La Mitica”.

Sighisoara slow food

Dupa noua editii desfasurate la Brasov, Targul de produse traditionale romanesti va fi organizat pentru prima data la Sighisoara, maine, cu ocazia Zilei Terra Madre. Targul Slow Food Sighisoara va fi o piata volanta de produse alimentare vandute chiar de producatori, in Parcul Central.

„Cei interesati sunt isi pot cumpara bucatele pentru masa de Craciun de la producatorii care pastreaza in mod real traditiile”, spune primarul Dorin Danesan. Cateva dintre atractiile targului sunt gemurile si muraturile de Saschiz, ceaiuri, siropuri, zacusca si dulceturi de la Cris, prajituri de Turda, turta dulce din Bontida, paine de casa din Sighisoara, carnati, carne, salam, pateuri si slanini de Mangalia, branza de oaie, vaca, capra si bivolita, miere si produse apicole, peste afumat si icre respectiv vinuri de pe Tarnave si palinca din Transilvania.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *