Tariceanu: Statele noi ale UE vor primi 10% din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera

Seful Guvernului a declarat, sambata, la finalul reuniunii de la Gdansk pe tema pachetului Energie-Schimbari climatice, ca 10% din valoarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera va fi distribuit statelor nou intrate in UE si a calificat solutia ca fiind corecta.
tariceanu
Tariceanu a declarat ca intalnirea de sambata, care a reunit Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si statele baltice, a dus la conturarea unui “posibil compromis”, bazat pe principiul european al solidaritatii statelor membre. “In baza acestui principiu de solidaritate, va exista un volum de 10% din valoarea certificatelor de emisii care vor fi distribuite tarilor noastre si noi incercam sa obtinem chiar mai mult de atat”, a declarat premierul, citat de NewsIn.

Premierul a adaugat ca proiectul propus de Nicolas Sarkozy, in calitate de presedinte al tarii ce detine presedintia Consiliului European, vizeaza totodata stabilirea unei “clauze de salvgardare” in cadrul careia va putea fi reluata discutia cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

“La orizontul anului 2016 se prevede o clauza de salvgardare in interiorul careia putem rediscuta anumiti parametri referitori la tendinta de reducere a emisiilor, dar si o clauza de ajustare care va fi de asemenea necesara daca incasarile, sumele care vor veni la bugetul Uniunii pe baza acestor certificate, nu vor permite o recompensare suficienta a tarilor noastre”, a declarat seful Executivului, Tariceanu a spus ca din punctul sau de vedere solutia este “corecta pentru toata lumea”, iar discutiile vor continua la nivel de experti.

Reuniunea de la Gdansk precede Consiliul European din 11-12 decembrie. Obtinerea acordului politic al statelor membre asupra pachetului Energie-Schimbari climatice la Consiliul European de iarna este unul dintre obiectivele presedintiei franceze. Adoptarea formala a pachetului urmeaza sa se realizeze in prima parte a anului 2009.

Sursa: Cotidianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente