Republica Moldova: Tarif mai mic pentru energia electrica produsa din surse regenerabile

0
1122
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Tarif mai mic pentru energia electrica produsa din surse regenerabile
Tarif mai mic pentru energia electrica produsa din surse regenerabile

ANRE micsoreaza tariful pentru energia electrica din surse regenerabile, pentru patru producatori de energie solara, la care le-a fost aprobat tariful de furnizare a energiei electrice in retea. Acestia vor primi cu patru bani mai putin decat tariful aprobat pentru producatorii de energie fotovoltaica in 2013.

De astazi intra in vigoare tarifele la energia electrica pentru patru producatori de energie regenerabila fotovoltaica. Astfel acestia vor putea vinde energia electrica produsa in retea. Din pacate aprobarea tarifului are loc intr-o perioada a anului cand soarele lumineaza mai slab sau deloc, iar randamentul instalatiilor fotovoltaice este foarte mic.

Tarifele de furnizare a energiei electrice pentru patru producatori de energie regenerabila provenita de la panouri fotovoltaice au fost publicate in Monitorul Oficial, iar intreprinderile G.T. Duca Vitalie Mihail, SRL Tasotilex, SRL Sadisal Auto, SRL Auto-Mar vor furniza in retea energie electrica la un pret de 1,88 lei. Din producatorii nominalizati Gospodaria Taraneasca Duca Vitalie Mihail este din satul Branzenii Noi, raionul Telenesti, iar ceilalti trei producatori sunt din Chisinau. Puterea instalata de acesti producatori este de 82 kW, iar unul din producatori mai avea instalate echipamente de 10 kW.

Intreprinderea SRL Tasotilex, cu o instalatie fotovoltaica de 10 kW, avea aprobat tariful de livrare a energiei electrice in 2013. In acest an intreprinderea a mai adaugat panouri fotovoltaice de 8kW, dar odata cu publicarea noului tarif in Monitorul Oficial curentul livrat va fi vandut la un pret de 1,88 lei pentru un kW, sau cu 4 bani mai putin decat in anul precedent.

De remarcat ca pretul la energia regenerabila pentru instalatiile fotovoltaice este aprobat doar in cazul in care puterea instalatiei nu este mai mica de 10 kW.

In 2013 existau doar doi producatori de energie regenerabila fotovoltaica care aveau aprobate tarife de livrare a energiei electrice in retea. In prezent numarul acestora a crescut pana la cinci.

Conform datelor ANRE in 2013 energia electrica livrata in retea din surse regenerabile a constituit 1,9 GWh, sau 0,047% din totalul de energie consumata la nivel de tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.