Tarile africane, premiate pentru proiecte ecologice

Tarile africane, premiate pentru proiecte ecologice

Saptamana trecuta, „Ashden Awards” (premii anuale oferite de Marea Britanie pentru tarile in dezvoltare sau care prezinta proiecte legate de protejarea mediului inconjurator) a oferit premii pentru 2 proiecte africane care reprezinta o reala inspiratie pentru modalitatea in care energia locala sustinuta poate face diferenta.

O companie din Uganda care produce brichete din deseurile agricole si un proiect etiopian legat de energia solara rurala au primit 20.000 lire sterline.

Energie din deseuri agricole

Kampala Jellitone Suppliers (KJS), o companie de producerea cafelei din Uganda, a castigat un premiul pentru „Evitarea despaduririi” datorita brichetelor fabricate din reziduurile rezultate din procesarea comerciala a recoltelor, cum ar fi tarate de orez si alune, pulpa de cafea sau lujer.

Compania vinde 130 tone de brichete in fiecare luna, alaturi de cuptoare care functioneaza pe baza acestor brichete, catre scoli, universitati sau spitale, pentru gatit si catre cinci fabrici pentru incalzire.

In termeni stiintifici, acest lucru salveaza 6,1 tone de dioxid de carbon pe 1 tona de brichete folosite sau 9300 tone de dioxid de carbon pe an, conform comunicatului de presa trimis de Ashden.

„Folosind aceste brichete, reduceti presiunea creata pe resursele forestiere, ceea ce reprezinta o problema foarte serioasa – in special in jurul Kampalei (capitala Ugandei)”, a declarat Abasi Kazibwe Musisi, directorul general al KJS. „Reziduurile agricole folosite pentru fabricarea brichetelor erau inainte arse, fiind privite drept irosire.”

Putere solara pentru satele indepartate

Fundatia Energiei Solare, o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2006, a castigat premiul Ashden „Electrificarea rurala” pentru instalarea a peste 2000 de sisteme mici de energie solara in doua sate indepartate din Etiopia, aducand electrictatea in aceste comunitati pentru prima oara.

Cei peste 10.000 de locuitori din Rema si Rema ena Dire au depins pana acum de lampile cu cherosen, care scoteau foarte mult fum nociv, si de lumanari. Ei platesc o taxa lunara de aproximativ 1 dolar pentru reparatiile si intretinerea sistemelor solare. Comitetul satului reuseste sa incaseze acesti bani prin angajarea a noua tarani pentru colectare.

„Programul solar a ajutat la dezvoltarea comunitatii in foarte multe feluri”, a declarat Samson Tsegaye, reprezentantul SEF in Etiopia.

„Asociatia locala a femeilor a pus la cale o scoala populara de seara pentru adultii fara educatie. Acum copiii pot studia dupa-amiezile si unul dintre profesori sustine ca educatia lor a crescut cu 75%. Mai ales ca s-a redus numarul oamenilor care sufera de probleme respiratorii sau boli de ochi asociate cu fumul de cherosen.”

Fundatia a mai instalat si o pompa de apa alimentata de energia solara in Rema pentru a furniza apa proaspata de baut, scutindu-i astfel pe sateni de a merge aproape doua ore pentru apa.

Sursa: www.treevolution.co.za

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *