Tarile europene nu-si vor atinge obiectivele energetice propuse pentru 2010

0
279

Pornind de la cercetarile facute in 2006, Comisia europeana estimeaza ca obiectivele fixate pentru 2010, privind energia regenerabila, nu vor fi indeplinite. Reprezentantii CE mizeaza pe viitoarele directive ce urmaresc accelerarea ritmului de dezvoltare pentru atingerea acestor planuri in 2020.
energie electrica
Prin intermediul directivelor legate de promovarea electricitatii produse din surse energetice regenerabile si de utilizarea carburantilor ecologici, Uniunea Europeana si-a fixat o serie de obiective pentru 2010: producerea a 21% din electricitate din surse regenerabile si integrarea a 5,75% din agrocarburanti in combustibilul destinat transportului. Astfel, fiecare stat-membru a trebuit sa-si stabileasca propriile strategii pentru a contribui la acest scop.

In ciuda acestor actiuni, obiectivele propuse nu vor putea fi atinse la termenul stabilit. Potrivit unui raport al Comisiei europene, bazat pe datele din 2006 a 27 de state membre, progresele sunt inegale, iar daca o parte din tarile membre au reusit sa-si indeplineasca planurile energetice, altele sunt inca departe de aceasta performanta. Germania este singura tara care a reusit acest lucru, respectand cifrele propuse de Comisie.

CE observa ca anumite state au facut progrese remarcabile in aceasta privinta, cum ar fi cazul Austriei, Maltei, Bulgariei si Lituaniei in ceea ce priveste agrocarburantii, iar Danemarca, Ungaria si Tarile de Jos la capitolul energiei regenerabile.
In schimb, pentru celelalte tari, aprecierile facute de comisie sunt fie neutre, fie negative in cazul Ciprului si Letoniei. In Cipru, energia regenerabila folosita pentru productia de electricitate si pentru transporturi este nula, desi pana anul viitor procentul ar trebui sa ajunga la 6% in cazul productiei de electricitate si la 5,75% pentru agrocarburanti.
In cazul Frantei, observatiile CE nu sunt deloc mai entuziaste. In 2006, 14% din productia de electricitate si 3,6% din carburanti proveneau din surse regenerabile, in contextul in care obiectivele vizeaza 21% si respectiv 5,75%.

Potrivit Comisiei europene, aceste cifre confirma o analiza anterioara care prevedea probabilitatea redusa ca aceste obiective fixate pentru 2010 sa fie atinse. CE estimeaza ca energiile regenerabile vor reprezenta in 2010 cel mult 19% din electricitatea produsa si 4% in sectorul transporturilor pe baza de agrocarburanti.

Sursa: Actu-Environnement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.