Taxa de poluare s-ar putea reduce

0
437

Guvernul Boc va decide astazi asupra taxei de poluare. UE nu agreeaza triplarea din decembrie 2008, iar producatorii cer mentinerea acesteia.
Nicolae Nemirschi
Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca va propune in sedinta de astazi a guvernului suspendarea ordonantei de triplare a taxei de poluare auto pana la elaborarea unei legi de reglementare a taxarii care sa treaca prin parlament. Ministrul nu a precizat insa daca masinile noi cu capacitate cilindrica de pana la 2.000 cmc vor fi scutite pana la finele anului de taxa.

„Voi propune guvernului demararea procedurilor de elaborare a unei legi care sa treaca prin parlament si care sa respecte principiul european -poluatorul plateste-„, a declarat Nemirschi. In opinia sa, cel mai important este acum avertismentul Comisiei Europene, care a amenintat Romania cu declansarea procedurii de infringement, pe motiv ca actuala taxa incalca legislatia comunitara.

Ministrul va prezenta in sedinta de guvern un memorandum continand mai multe variante de calcul, care sa respecte normele europene. „Sunt un adept declarat al ideii ca Romania nu trebuie sa devina un cimitir de masini al Europei, ca urmare sunt impotriva importurilor masive de masini second-hand. Pe termen mediu, Romania va avea o mare problema cu casarea acestora”, a aratat el.

Reprezentantii industriei auto, ingrijorati

La randul lor, producatorii auto sustin mentinerea taxei actuale si ameninta ca reducerea acesteia va duce la vanzari mult mai mici si disponibilizarea a circa 100.000 de oameni. Brent Valmar, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), ne-a declarat ca taxa auto triplata este utila industriei auto, in conditiile in care si programul de innoire a parcului auto, denumit „Rabla”, va incepe urgent, cel mai tarziu in februarie.

„Modificarea ordonantei din decembrie ar fi o crima asupra industriei auto. Triplarea taxei este absolut legala, tine cont de valoarea reziduala si respecta principiile UE”, a explicat Valmar. Ordonanta de triplare a taxei a fost pe placul tuturor celor care activeaza pe piata masinilor noi. Angajatii Dacia au facut chiar un miting preventiv marti, in care cereau pastrarea formei actuale a taxei de poluare auto.

IN GRABA

„Casa Verde” se clatina

Programul „Casa Verde”, prin care statul ar urma sa sustina financiar instalarea sistemelor de energie alternativa pentru locuinte, sufera noi amanari si ar putea fi revizuit. Administratia Fondului de Mediu (AFM) a anuntat ieri ca a aprobat lista instalatorilor validati, insa aceasta nu poate fi data publicitatii deoarece bugetul din care urmeaza sa fie suportate subventiile nu a fost inca aprobat. Potrivit sefului AFM, Mihai Toti, din cele 1.957 de dosare depuse au fost aprobate 367 de firme de instalare a echipamentelor.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a criticat insa dur regulamentul acestui program, ara- tand ca firmele respinse care vor face contestatie vor intarzia si mai mult demararea acestuia. El a anun- tat ca va propune revizuirea programului din cauza multelor puncte slabe descoperite in regulament. De altfel, in cursul serii, Nemirschi i-a transmis premierului propunerea de revocare din functie a presedintelui AFM pe motiv ca acesta nu a respectat termenul impus pentru publicarea listei de operatori validati in programul „Casa Verde”.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.