Grecia impune temporar o taxa pe energia verde pentru a preveni o noua criza

0
239
Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Upetrom renunţă la intenţia de a produce piese pentru eoliene şi revine pe zona de utilaj petrolier
Grecia impune temporar o taxa pe energia verde pentru a preveni o noua criza

Grecia, amenintata de o criza a ener­giei, intentioneaza sa sustina operatorul national al pietei de electricitate, LAGHE, printr-o taxa impusa tem­porar producatorilor de energie regene­rabila si un imprumut de urgenta, scrie Thom­son Reuters.

Sistemul energetic grec a fost aproape de colaps in iunie, sub pre­siunea a sute de milioane de euro in facturi neplatite si a subventiilor pentru energia verde.

LAGHE va primi un imprumut pe un an de 140 mil. euro, aprobat de creditorii internationali ai Greciei pentru supravietuirea pietei de energie, a spus ministrul adjunct al energiei Asimakis Papageorgiou. Guvernul a micsorat si tarifele platite producatorilor de energie solara si nu mai aproba autorizatii pentru instalarea lor. Masurile au ca scop reducerea pierderilor LAGHE de la peste 300 mil. euro. Anterior, statul a acordat un credit de 100 mil. euro furnizorului de gaze naturale DEPA si unul de 110 mil. euro companiei de energie PPC.

PPC, detinuta in majoritate de statul grec, controleaza aproape 100% din piata retail de energie, dar raporteaza frecvent pierderi din cauza tarifelor reglementate la un nivel scazut pentru consumatorii casnici. Prin programul masiv de privatizari al Greciei, insa, compania va renunta la unele centrale electrice si linii de distributie pentru a crea unul sau doi competitori. PPC va merge mai departe cu un partener strategic, a spus Papageorgiou, adaugand ca procesul de privatizare a companiei si de deschidere a pietei de energie va dura probabil doi ani.

Grecia ar putea si sa cumpere o participatie in proiectul Transadriatic Pipeline (TAP), care vizeaza transportul gazelor naturale de la campul Shah Deniz din Azerbaidjan pana in Europa de Vest, a mai spus ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.