Tehnologia CSC – prioritate absoluta a Norvegiei

O conferinta consacrata captarii si stocarii CO2 (CSC) a fost organizata pe 29 mai de catre guvernul norvegian. Scopul conferintei, la care au participat in jur de 20 de reprezentanti guvernamentali, a fost acela de a dezbate viitorul si posibilitatile de finantare a tehnologiei CSC.
co2.jpg
Norvegia doreste sa stabileasca un consens international pentru limitarea la doua grade a cresterii temperaturii medii a planetei, raportate la nivelul din perioada preindustriala. Pentru atingerea acestui obiectiv, activitatea industriala ar trebui sa se micsoreze cu 50% pana la 85% pana in 2050.

Captarea si stocarea CO2 desemneaza o succesiune de procedee tehnologice care duc la captarea dioxidului de carbon prezent in gazele rezultate din procesele industriale, transportarea si injectarea acestora in formatiunile geologice. Principala aplicatie a CSC este reducerea emisiilor de CO2 datorate producerii de electricitate din combustibili fosili (carbune si gaz), dar poate fi aplicata si sectoarelor care elibereaza cantitati mari de CO2 precum fabricile de ciment, rafinariile, siderurgia, petrochimia, prelucrarea petrolului si a gazului etc.

Captarea si stocarea carbonului este un mijloc important pentru a face combustibilii fosili mai prietenosi fata de mediu. Norvegia a recurs la CSC inca de acum 12 ani si si-a dezvoltat un centru de incercari si doua proiecte CSC la scara mare cu scopul de a dovedi viabilitatea acestei tehnologii. Acum un an, Norvegia, al doilea furnizor de petrol si gaze al UE, a inceput tatonarile in vederea unei viitoare cooperari cu UE pentru promovarea CSC.

Surse: Actu Environnment si Norvege-Algerie

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente