Temperaturi record in Tibet

Temperatura medie in Tibet a crescut in 2009 pana la un nivel record de cand au inceput monitorizarile meteorologice in regiunea muntilor Himalaya, informeaza Reuters.temperatura in Tibet

Anul trecut, temperatura medie inregistrata in Tibet a fost de 5,9 grade Celsius, cu 1,5 grade mai mult decat in mod normal.

„Temperaturile medii inregistrate in 29 de observatoare au atins nivele record”, a explicat Zhang Hezhen, specialist in meteorologie.

Regiunea, situata la peste 4.000 de metri inaltime, este sensibila la efectele incalzirii globale, iar ghetarii din regiune, care alimenteaza raurile ce asigura apa potabila pentru milioane de oameni, au inceput sa se topeasca intr-un ritm alert.

„Impactul incalzirii globale a accelerat topirea ghetarilor, apa provenita de la acestia umfland lacurile din Tiber. Daca aceasta incalzire continua, milioane de persoane din vestul Chinei se vor confrunta cu inundatii si cu secete”, a explicat Zheng Guoguang, seful Administratiei chineze de Meteorologie.

Monitorizarile climatice in regiune au inceput in 1961, in timp ce temperatura medie a crescut chiar si cu 2,3 grade Celsius in unele regiuni, fata de anul trecut.

Temperaturile mai ridicate au adus si seceta in unele regiuni ale Tibetului, unde precipitatiile au scazut cu pana la 20%. Aproape 30.000 de hectare de pamant au fost afectate de o seceta puternica in 2009, iar lipsa apei a facut ca oamenii sa recurga la apa imbuteliata.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *