Tentativa de puci in Niger, tara cu a treia rezerva mondiala de uraniu

Tentativa de puci in Niger, tara cu a treia rezerva mondiala de uraniu

Zece militari au fost arestati in Niger in urma unei tentative de lovitura de stat, care a fost dejucata la jumatatea lunii iulie, a declarat presedintele Mahamadou Issoufou, citat de AFP. Agentia franceza noteaza ca printre cei arestati se numara si persoane care au ajutat la venirea la putere a actualului presedinte, in urma unei lovituri de stat organizata in februarie 2010.

Fosta colonie franceza, Nigerul sarbatoreste 51 de ani de independenta, iar in ultimul deceniu in tara au avut loc trei lovituri de stat.

Saraca tara africana detine a treia rezerva mondiala de uraniu si este principalul furnizor de combustibil nuclear al Frantei, o tara in care energia nucleara asigura peste 60% din consum. Compania nucleara franceza AREVA exploateaza de circa 40 de ani zacamintele de uraniu din Niger si a investit, in 2009, 1,2 miliarde de euro in a doua cea mai mare mina de uraniu din lume.

Presedintele Sarkozy si-a exprimat „ingrijorarea” in legatura cu parteneriatul AREVA-Niger, cu doar cateva zile inaintea loviturii de stat din februarie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *